Следващите президентски изобри могат да доведат до окончателен разкол в американското общество и до нова гражданска война в страната, това заяви британският историк, професорът от Хардвардския университет Нил Фъргюсън в статията си в изданието  The Sunday Times.

Както счита ученият, в последно време в САЩ се засилват вътрешните противоречия и се изостря «културният конфликт».

В американския сегмент на Интернет отдавна е започнала своеобразна културна гражданска война, с приближаването на междинните избори за Конгреса тя ще се разгаря още по-силно, отбелязва Фъргюсън.

Изпращането на бомби до видни критици на американския президент, такива като Барак Обама и Хилъри Клинтън, дават почва на «новото пророчество» за гражданската война в САЩ, счита историкът.

Емили Уейлън, кандидат на историческите науки от Тексаския университет, в своя статия за сайта  Task&Purpose също анализира риска от гражданска война в САЩ, позовавайки се на методологията на журналиста Джонатан Рандъл, който навремето предстаза началото на гражданската война в Ливан.

САЩ и Ливан, разбира се, се различават силно във всяко отношение, пише Уейлън.

Независимо от това, самият феномен гражданска война не прави разлика между това, доколко е развита една или друга страна, отбелязва историкът.

Анализирайки ситуацията в САЩ с помощта на методологията на Рандъл, Уейлън стига до извода, че поводи за безпокойство все пак съществуват.

Между Ливан от 1975 година и САЩ от 2018 г. има някои прилики, посочва специалистът.

Например, президентът на САЩ, според Уейлън, в дадения момент е «наглец», а страната има могъщи и ненадеждни съюзници, фактически «правителството е карикатурно и неефективно».

Републиканската партия на САЩ напомня консервативните сили в Ливан в навечерието на гражданската война, а демократите напомнят прогресивните партии на Ливан, «дезорганизирани и децентрализирани», счита ученият.

Джонатън Рандъл е американски журналист, работещ навремето за  «New York Time» и «Washington Post».

През 1974 година той предстаза гражданската война в Ливан почти година преди началото й.

Журналистът разработи своеобразен «детектор», на базата на който може да се оцени настоящата ситуация в държавата от гледна точка на заплахи от възникването на вътершнополитичеки конфликт и гражданска война.
Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ;