Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес надежда алиансът и Русия «да се държат подобаващо», въпреки че и двете страни провеждат учения в един и същи район, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.
Столтенберг е в родната си Норвегия, където наблюдава ученията на НАТО «Трайдънт джънкчър». Генералният секретар на алианса подчерта, че «това не е ситуация от Студената война» и че ученията имат за цел превенция, а не провокация.
Руските власти бяха известени от НАТО за «Трайдънт джънкчър» и бяха поканени да ги наблюдават, но провеждането им в разположената близо до Русия Норвегия ядоса руснаците, отбелязва Асошиейтед прес.

Москва предупреди, че е в състояние да отговори на засилващата се военна активност на НАТО и заяви, че военноморският й флот ще извърши изпитания на ракети в международни води близо до района на провеждане на «Трайдънт джънкчър».

Йенс Столтенберг заяви също, че разполагането в Европа на нови руски ракети, способни да носят ядрени заряди, застрашава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.
Американският президент Доналд Тръмп заяви на 20 октомври, че Вашингтон планира да се изтегли от подписания през 1987 г. договор заради нарушения от страна на Русия.

«Проблемът е разполагането на нови руски ракети. Няма американски ракети в Европа, но се създават все повече руски ракети, на които може да се поставят ядрени бойни глави, което застрашава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. По тази причина призоваваме Русия да гарантира, че спазва договора изцяло и по прозрачен начин», подчерта Столтенберг.

Тагове: ; ; ;