Правителството на Русия одобри проект за споразумение за сътрудничество между РФ и Куба за възстановяване на железопътната инфраструктура на републиката, разпореждането е подписано от премиера на РФ Дмитрий Медведев.

Проектът е подготвен за изпълнение на решенията, взети по време на заседанието на руско-кубинската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се проведе на 21 септемри 2017 година в Москва.

«В съответстиве с Федералния закон «За международните договори на Руската Федерация» да се одобри представеният от Министерството на транспорта на Русия…проект за споразумение между правителството на Руската Федерация и правителството на Куба за сътрудничество при възстановяване и модернизация на железопътната инфраструктура на Република Куба», се казва в разпореждането.

Целта на споразумението е създаването на благоприятни условия за руските компании за реализиране на проекта за възстановяване и модернизация на железопътната инфраструктура в Куба.

Както се отбелязва, договорът за реализация на проекта ще бъде подписан от ООО «РЖД Интернешънъл» и съюза на жп пътищата «ЖП пътища Куба».

В текста на споразумението се посочват за вероятни източници на финансиране банкови кредити, предоставени от руски банки, а също средствата от специалната сметка, през която се извършва плащането на задълженията на Куба пред РФ.

Споразумението предполага сътрудничество при възстановяване на жп пътищата, инвестиции в железопътния отрасъл, включващи жп инфраструктура и специализирано оборудване.

Страните ще си сътрудничат по внедряване на систими за железопътни сигнали, за реализирането на организационни изследвания и развитието на жп пътищата, в подготовката и обучението на специалисти в областта на жп пътищата и в други аспекти, свързани с жп транспорта.

Споразумението действа до 31 декември 2028 година и може да бъде продължено след споразумение от двете страни.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;