„Изборите в Хесен бяха местни с федерален акцент и с европейски отзвук. Защото те потвърдиха една тенденция, която вече от доста време се наблюдава в политическия живот на Германия, а в голяма степен в Европа — спад на популярността и влиянието но основните лявоцентристки и дясноцентристки партии, това е особено характерно за Германия“, коментира днес в предаването „Нещо повече“ Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения.

„Това е засилено от факта, че има коалиционно правителство от двете най-големи партии в Германия. По този начин те освободиха цялото опозиционно пространство за по-крайни радикални партии. Това е единият акцент.

Вторият е нарастване влиянието на крайнодесните националистически партии. Виждаме, че центристкото ляво и дясното постепенно започват да губят своята алтернативност в очите на избирателите. Може да се констатира като тенденция, че дясното става все по-дясно, а лявото в Европа все по-неясно“, посочи Кючуков.

Според него отдавна се спекулира с възможната оставка на Ангела Меркел и изборите само преди две седмици в Бавария също потвърждават тази тенденция на сериозна загуба за двете управляващи партии.

„Меркел беше до голяма степен символ на стабилността, приемствеността не само за Германия, а за цяла Европа. А също символ на постепенното трансформиране на Европа в една все по-германска Европа“, отбеляза Кючуков.

„Предстоят доста сериозни трусове не само на европейско ниво, както изглеждаше досега. Германия изглеждаше до голяма степен една изключително стабилна страна. В Германия предстоят много сериозни, много динамични процеси, които ще бъдат без съмнение съпроводени с трусове, както и в целия Европейски съюз“, прогнозира Любомир Кючуков.

Интервю на Людмила Железова от БНР с Любомир Кючуков

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;