Журналист от Bild разкритикува канцлера Ангела Меркел за «излишното» дружелюбие по отношение президента на Русия Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Ердоган по време на читиристранната среща в Истанбул.

В публикацията със заглавие «Трябва ли Меркел да се държи за ръка с Путин и Ердоган?» става дума за снимката, на която федералният канцлер стои между руския и турския лидери.

Журналистът от изданието Джулиан Репке задава въпроса, има ли Меркел право да проявява «толкова дружелюбно» отношение към «авторитарни» ръководители.

В материала са Репке цитира изказване на вицепредседателя на федералното събрание в Хамбург от партията «Левите» Канза Оздемир.

Според немския полотик, на нея й се повръщало от това, че Меркел стиска «кървавата ръка» на Ердоган и «постила пред краката му червено килимче».

Bild цитира също представителя на Фондация Фридрих Науман Дирк Кунце, който заяви, че Меркел стои ръка за ръка с Путин и Ердоган, вместо да настоява Русия да се заеме с възстановяването на Сирия.

«Снимката замества хиляди думи. Меркел е изгубила своя вътрешен, а сега и външнополитически компас. Демонстративна близост с авторитарни лидери не бива да има», заяви представителят на Свободната демократическа партия на Германия в бундестага Михаил Тюрер.

Таблоидът пише, че са се намерили и такива, които не видели в снимката от Истанбул нищо възмутително.

Например, полският политолог Адам Трачик счита, че «е глупаво да се оплакваме от толкова обичайна за подобни срещи снимка».

В края на материали Bild цитира думите на самата Меркел, която обяви за «сериозен прогрес» при създаването на демилитаризираната зона в Идлиб и предотвратяването на хуманитарната катастрофа в страната. Авторът на статията отбелязва, че канцлерът е характеризирала положително резултатите от четиристранната среща.

Това не е първият път, в който немският таблоид се опитва да открие «скрит смисъл» в събития, свързани с руския президент.

В кря на май изданието публикува статия, в която разкритува Путин за това, че той е подарил на Меркел букет.

Според автора на материала, това било оскърбително.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки публикацията, отбеляза, че в Русия подаряването на цветя на жени е признак на добър тон.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;