Сезоните сменят лицата си, а ние – в постоянни мисли за ежедневните битови проблеми, загубваме връзката с природата. Трупаме грижи, години, а неудовлетворението смачква душите ни. Но ако само за един ден се отскубнем от хватката на материалния свят, успяваме да чуем песента на природата, която бързо ни зарежда с безвремието си и изпълва сетивата ни със спокойствие. То не се продава в нито един магазин, a там – в планината, където времето не съществува, освен в рамките на деня и нощта на годишните времена. В Родопите почти за всички населени места, вероятно може да се каже така – отбелязва Александра Георгиева от с. Косово и продължава

В случая за с. Косово (бел. ред. 50 км южно от Пловдив) говорим за едно съхранено възрожденско село, т. е. къщите в него са запазени така, както са били по време на Възраждането, тъй като е почти обезлюдено – в него сега живеят около 5 до 10 души по избирателни списъци. Знаем, че на много места в България, когато се стигне до това, селищата се съхраняват във вида, в който са били, когато животът в тях е процъфтявал. В с. Косово това е станало преди два века, затова изглежда сякаш излязло от картина на XIX век. Запазени са старите каменни къщи с каменните покриви с тиклите.

Снимка

Улиците са съвършени, като от едно време, има една единствена асфалтирана улица. Всичко останало е тревясал калдъръм, дори на места между къщите – само обрасли пътеки. Самото селце е разпръснато наоколо по баирите, между четирите реки, които се пресичат и чийто ромон се чува постоянно навсякъде в селото. Тишината и спокойствието струят отвсякъде. Разпилените къщи са в симбиоза с природата наоколо. Селото прелива към околната гора и гората към него. Всичко това създава атмосфера на спокойствие и тишина.

Снимка

И цялата тази картина, подтикваща към духовно съзерцание, връща отново и отново жадните за спокойствие и тишина. Именно неповторимото единение с природата привлича и много чуждестранни туристи:

През лятото близо 50 на сто от гостите, които ни посещават, са чужденци. Много българи, живеещи в чужбина, идват всяко лято. Сред тях има и такива, които си купиха къщи и започнаха да ги реставрират. Стараят се, разбира се, да запазят възрожденския духда няма модерни постройки. Дори едно такова семейство скоро ще се засели тук за постоянно. 

Снимка

А мястото наистина предразполагакъм всякакви прояви наартистично изразяване, защото разнообразието от природни картини превръща усета към красивото в желание да запечаташ мига в художествен образ:

Имаме и много различни, раздвижени, нетрадиционни и нестандартни събития. Включително ваканции с елементи на изкуство, релакс и здравословно хранене. Храната, която се предлага, е местна. А това означава – от района, като много от нещата си правим сами . Билките и гъбите се берат край селото, хлябът се пече в съседното село Хвойна. През лятото, когато идват пастирите с овцете, директно от тях се купува млякото и се подквасва. Човек, който е почитател на здравословното хранене, ще остане доволен.Правят се много йога лагери, различни раздвижвания и упражнения.

Снимка

В зависимост от времето, с което човек разполага, районът около Косово предлага пътешествия към културно-историческото минало на родопския крайБачковският манастир и Асеновата крепост са съвсем наблизо, а Кръстова гора е на около час и половина път. Местността Чудните мостове (на около 30 км) пък приканвапочитателите на природатав сърцето на Родопите. Топлите извори на Нареченски бани са на 6-7 км. Климатът също е много благосклонен – през лятото е прохладно, а през зимата времето е сравнително меко. Големите студове и виелиците са рядкост, затова мястото е подходящо за отмора във всеки сезон. В най-студените зимни месеци комплексът не работи, защото тогава по традиция във всяко българско село е време за почивка.
Автор: Дарина Григорова, Българско национална радио
Снимки: selokosovo.com

Тагове: ; ; ; ; ; ;