В Русия завършиха наземните изпитания на система за охлаждане на космическа ядрена енергодвигателна установка (ЯЕДУ) от мегаватен клас.

«Работата е изпълнена в пълния й обем. Резултатите съответстват на техническото задание», се казва в акта за прием на работата.

Отбелязва се, че системата за охлаждане е един от най-важните елементи н ЯЕДУ.

Както следва от материалите, изпитанията се отнасят до работата на елементи и системи в условията на космическото пространство.

«Изготвени и изпитани са експериментални образци на капков генератор и елементи на всмукващо устройство, …изпълнена е програмата за експериментални изследвания на модел за капков хладилник-излъчвател».

Възложителят на работата е държавната корпорация «Роскосмос», главен изпълнител е Държавният научен център «Изследователски институт Келдиш».

КЛЮЧОВ ПРОБЛЕМ

Ядрените енергодвигателни установки, които обезпечават полетите в космоса на далечно разстояние се нагряват силно, затова те се нуждаят от ефективна система за охлаждане.

Топлината от тях трябва да бъде изведена във външното космическо пространство, но само под формата на излъчване.

Традиционен начин за решаването на тази задача са поставяните на външната част на кораба панелни радиатори, по чиито тръби циркулира течността-топлоносител, «изхвърляща» излишната топлина в космоса.

Но такива радиатори имат голямо тегло и размери.

Освен това, те не са защитени от метеорити.

Руските специалисти са разработили ново решение под формата на т.нар. капков хладилник-излъчвател.

Това е установка, приличаща на душ, в която течността не циркулира в тръбите, а се разпръсква под формата на капки в откритото космическо пространство, там отделя топлината, а след това чрез специално устройство цикълът се повтаря отново.

Благодарение на това течността се охлажда по-бързо, а конструкцията е значително по-лека, повишава се продължителността на оцеляването й в космоса, метеоритът, прелитащ през течността не може да повреди системата за охлаждане.

Целта е да се гарантират лидерски позиции на Русия в разработката на високоефективни енергийни комплекси за работа в космоса, качествено повишаващи техните функционални възможности.

Техническите решения, заложени  в концепцията на модула, позволяват решаването на много задачи, включително програмите за изследване на Луната, изследователски мисии до далечни планети и създаването там на автоматични бази.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;