Русия реши да блокира т.нар. тарифни ставки на Великобритания в Световната търговска организация. С други думи, тя възрази на предложеното от Великобритания отделяне на импортните квоти от квотите на ЕС. В момента това едва ли е сериозен проблем, но в бъдеще могат да възникнат много неудобства, твърди авторът на статията в британското издание  «Телеграф».

Русия възразява на предложеното от Великобритания отделяне на нейните импортни квоти от квотите на ЕС.

Това ще попречи на генералния директор на Световната търговска организация окончателно да одобри британския проект.

В бъдеще това може да доведе до много неудобства.

Тарифната система определя не толкова конкретните ставки на една или друга държава, колкото тяхното максимално значение. Руската маневра при всичи случаи няма да попречи на Великобритания да продължи да търгува дори при отсъствие на сертифициран тарифен план. Съдейки по историческите прецеденти, тази ситуация не винаги заплашва със сериозни последствия.

Но липсата на официално одобрена тарифна система на Великобритания може да бъде използвано от някои стани в качеството на повод или да не си сътрудничат с Великобритания, или да оказват натиск по време на двустанни търговски преговори — което в случай на Брекзит «без сделка» може да се превърне в истински проблем.

Откъде накъде Русия трябва да отстъпва пред Великобритания в Световната търговска организация, когато тя иска да бъдат свалени въведените по отношение на нейната икономика международни санкции?

Накратно казано: нито една държава няма да започне да отделя своята политика от търговията.

Дори ако страните поискат да правят отстъпки пред Великобритания, докато тя свива търговските си отношения със своите най-крупни търговски партньори, днес това може да се направи по-трудно, отколкото когато и да било.

Не е лесно да се иска от Китай или САЩ да спазват правилата, ако самите вие ги нарушавате.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.telegraph.co.uk/business/2018/10/25/russia-just-taught-uk-important-lesson-trade-not-simple/

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;