Убитият саудитски журналист Джамал Хашоги е бил на път да разкрие детайли за използване от Саудитска Арабия на химически оръжия в Йемен. Това съобщи в. «Сънди експрес», като се позова на източници, близки до Хашоги.

    Същевременно разузнавателни източници казали, че Великобритания е била информирана за заговор срещу журналиста три седмици преди той да изчезне, след като влязъл на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.
Британската служба за електронно следене (Правителствен център за комуникации — Government Communications Headquarters (GCHQ) е прехванала вътрешни комуникации от  генералното разузнавателно управление на Саудитска Арабия. В тези комуникации се говорело за заповеди, издадени от член на саудитския кралски кръг за отвличане и връщане на Хашоги в Саудитска Арабия. Заповедите не идвали директно от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и не се знае дали той е знаел нещо за тях. В заповедите се говорело за отвличане, но в тях «имало и отворена вратичка за други действия, ако журналистът създава проблеми», казали цитираните източници.
Британското външно разузнаване МИ-6 е било информирано за това и предупредило Саудитска Арабия да се откаже от намеренията си да отвлече Хашоги. На 1 октомври МИ-6 било информирано за движение в Истанбул на група, включваща хора от саудитското разузнаване. Чрез канали британците предупредили саудитците, че плановете им не са добри, но последвалите събития показват, че това предупреждение не е било взето предвид, казали още източниците.
Запитани защо МИ-6 не е предупредило САЩ, тъй като Хашоги беше американски гражданин, източниците заявили само: «Беше взето решение, че сме направили, каквото е по силите ни.»
Анализатори обаче предлагат друго обяснение. Том Уилсън от мозъчния тръст «Хенри Джаксън» коментира, че имиджът, който бил създаден на Хашоги, прикривал неща за него. Той бил вътрешен човек в саудитския решим и е бил близък до бивш ръководител на разузнаването. Журналистът бил ислямист, член на движението «Мюсюлмански братя», «другарувал» е с Осама бин Ладен и е симпатизирал на неговия джихад в Афганистан, твърди анализаторът.

Тагове: ; ; ; ; ;