Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че не счита Русия за заплаха и се надява отношенията да се нормализират. Това той заяви в ефира на телевизия в Чехия.

«С Русия трябва да се води активен диалог за ситуацията в Сирия. Считам, че Европа прояви твърде малко активност в развитието на събитията в тази страна, Европа проспа ситуацията.

Ние имаме интерес в Сирия да се възцари мир и ред, а нейните граждани да успеят да се върнат по домовете си. Това в голяма степен би повлияло върху миграционния проблем в Европа», каза той.

Според Бабиш, Западът се е върнал по отношение на Русия към състоянието на «квазистудена война».

«Тези огромни средства, които сега са харчат за ново оръжие, могат напълно да се използват за подкрепа на тези страни от Африка, откъдето пристигат потоци бежанци в Европа», отбеляза той.

Отношенията между Москва и Запада се развалиха през 2014 година в резултат на ситуацията в Донбасс и присъединяването на Крим към Русия.

САЩ, Европейският съюз и редица други държави въведоха санкции по отношение на Русия, на което тя отговори с ограничителни мерки спрямо доставката на продукция.

На Запад все по-често звучат призиви да се отмени режимът на санкции и да се пристъпи към равноправен диалог.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;