Меркел се сгромоляса в Хесен

Ангела Меркел няма да се кандидатира за преизбиране като лидер на Християндемократичния съюз /ХДС/. Тя заемаше поста почти две десетилетия. През декември има партиен конгрес, на който се очакваше Меркел да се кандидатира отново. Това съобщава Nova телевизия.

Християндемократите на германския канцлер претърпяха тежка загуби на регионалните избори в провинция Хесен. Социалдемократите, които са й коалиционен партньор във федералното правителство, също понасят тежък удар. Двете партии губят по 11 % в сравнение с предишните избори.

Християндемократическият съюз все пак остава начело. Голям успех постигат Зелените, които се нареждат на втора позиция, а крайнодясната «Алтернатива за Германия» печели 13 на сто от гласовете и влиза за първи в парламента на Хесен.

„Тази вечер е вечер на смесените чувства. Понесохме тежка загуба, боли ни, но също така разбрахме, че си е струвало да се борим. Имахме две цели, които изпълнихме: да бъдем най-голямата сила и да гарантираме, че не може да бъде създадено правителство срещу Християндемократите”, заяви министър-председателят на Хесен Фолкер Буфие.

„Това е тежка и трудна нощ за Социалдемократическата партия в Хесен. Не успяхме да задържим резултата, където искахме. Това е горчива загуба… Това е най-лошият ни резултат от 1946 г., каза ръководителят на социалдемократите в Хесен Торстен Шефер-Гумбел.

Коментари:

Зареждане ...