На 29-и октомври отбелязваме Деня на бесарабските българи. Датата е избрана преди 80 години.

Идеята е на потомците на бесарабските и таврийските българи и се ражда през 1938-а година при отбелязването на 100-годишнината от освещаването на храма „Свето Преображение Господне“ в Болград.

Историите в репортажа на Мира Стефанова са за онези българи в Украйна, които са запазили духа си, и за които «кръвта вода не става».

Те са за онези българи, които преди повече от 200 години се преселили по тези земи. Открили тук пустош.  Но, както казват, хората правят мястото. И превърнали този край в градина. Преди два века тези българи създали своята България в Украйна.
Предавали с плам историята и песните й поколение след поколение.  Съхранявали стъпките на народните й танци.  И грижливо пазели искрата за българското.

Село Чушмелий е богато — на история, култура и традиции, но най-голямото богатство са хората, защото те правят мястото българско.

Селото се гордее с историята си. В Чушмелий са родени професор Димитър Агура — един от първите преподаватели по история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и няколко пъти ректор на висшето учебно заведение, Георги Агура — първият български офицер с юридическо образование и главен военен прокурор на Княжество България.

Сред богатствата на Чушмелий е черковният хор „Чешма Варуита“ или Варосана чешма,  старото име на селото, което днес наричат Криничное.
Хорът съществува вече 13 години. Изнасял е концерти в Украйна и в чужбина, и е печелил много награди от международни фестивали, казва протоерей Ерман, настоятел на храма «Свети Димитър»:

В храма се пазят и оригинални икони. Надписите на български върху тях били заличавани във времената, когато селото било част от Румъния, разказва Иван Плачков, бивш министър на енергетиката на Украйна, с български корени, роден в Чушмелий.

Друго богатство на Чушмелий е училището — едно от най-живите и будни в района — пълно с деца.

В България се говори красиво — казва 12-годишната Мая.

Репортаж на Мира Стефанова за предаването »Хоризонт до обед» на БНР

Тагове: ; ;