Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон създаде нова политическа формация с надежда да остане фактор в сепаратисткото движение макар да се намира извън Испания, където би бил арестуван по обвинения в предизвикване на размирици, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.
Пучдемон присъства на вчерашния учредителен конгрес на своята формация Национален призив за републиката в североизточния испански град Манреса чрез видеовръзка.
Бившият лидер се обърна към множеството от Белгия, където живее, откакто преди година избяга от Испания след незаконната и претърпяла провал декларация на независимост на каталунския парламент.
Пучдемон и останалите организатори предпочитат да определят новата формация като движение, а не политическа партия. Правилата на организацията ще позволяват на членовете й да участват и в политически партии.
Само една от трите сепаратистки каталунски партии подкрепиха новото движение.
Каталунските сепаратисти отбелязаха първата годишнина от претърпялата поражения декларация за независимост с протести и се зарекоха да продължат усилията за отделяне от Испания, посочва Ройтерс.
/ДИ/

Тагове: ; ;