Както и на изборите в Бавария преди две седмици, партията на Зелените се очертава големият победител на вота в Хесен. Това съобщи БНР.

В местното правителство Зелените в момента са коалиционен партньор на християндемократите на канцлера Меркел. Последни допитвания сочат ХДС за победител в днешните избори с 28%, но това е едновременно и спад с над 10% в доверието за партията на Меркел. Още по-катастрофален се очаква да бъде резултатът за коалиционния й партньор, социалдемократите — от втора политическа сила в Хесен те се борят за това място със Зелените, които удвояват доверието на избирателите.

За разлика от Бавария, в предизборната кампания в Хесен активно се включи Ангела Меркел, за да подкрепи партийния си заместник и близък съратник Фолкер Буфие, министър-председател в провинцията. Въпреки призивите й към избирателите да не наказват с гласа си кабинета й, а да гласуват за местните политики, очакваният пореден изборен провал на коалицията на Меркел ще доведе до разместване на пластовете в Берлин.

Тагове: ; ; ; ; ; ;