НАТО започва днес в Норвегия най-големите си маневри от края на Студената война — начин да се напомни на Русия за солидарността на съюзниците въпреки съмненията, които вся президентът на САЩ Доналд Тръмп.
Около 50 000 войници, 10 000 автомобила, 65 кораба и 250 летателни апарата от 31 страни ще участват в маневрите «Единен тризъбец 2018» (Trident Juncture 2018), които целят да обучат Атлантическия алианс да оказва помощ на свои членове в случай на агресия.

«Обстановката в областта на сигурността в Европа се влоши значително през последните години», подчерта генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг.
  

  «Единен тризъбец» изпраща ясно послание на нашите страни членки и на всеки потенциален противник: НАТО не търси конфронтация, но ще бъде готов да защити всички съюзници срещу всички заплахи», заяви той на пресконференция вчера.
Макар че този «потенциален противник» не се посочва официално, в умовете на всички е Русия. Тя демонстрира военната си сила и има 198-километрова обща граница с Норвегия в Далечния север.
Руската армия анексира Крим, продължава да дестабилизира източната част на Украйна, засилва своите военни възможности в Арктика и през септември проведе най-големите маневри в историята си в Далечния изток.

«Антируско» учение

От своя страна, посолството на Русия в Осло заяви, че вижда в «Единен тризъбец» «антируско» учение. «Подобна дейност изглежда провокационна, дори и ако се опитват да я оправдаят с чисто отбранителни цели», каза дипломатическото представителство.
Москва от месеци изразява недоволство от текущото засилване на западната военна мощ в региона. САЩ и Великобритания решиха да ускорят разполагането на свои военни сили в Норвегия, за да аклиматизират войските си за боеве при тежки студове.
В началото на октомври говорителката на руската дипломация Мария Захарова порица «дрънкането на оръжие» и обеща «ответен удар».
«Водещите страни от НАТО засилват военното си присъствие в региона, в близост до границите на Русия. Подобни безотговорни действия ще доведат задължително до дестабилизиране на политическата и военната ситуация в Севера и до нарастване на напрежението», отправи критики Захарова.
Напрежението се засили допълнително в събота, когато Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.
Обвинявайки Русия в разработването на нова ракета, 9М729/SSC-8, американският президент заплаши да увеличи ядрения арсенал на своята страна.

Беше ли потвърден чл. 5 от Договора за НАТО?

Макар че Доналд Тръмп прави противоречиви изявления за своите ангажименти към НАТО, особено за чл. 5 и задължението за колективна отбрана, американската армия участва в «Единен тризъбец» с най-големия контингент, включващ над 14 000 войници и военноморска авиационна група.
    «Обучаваме се в Норвегия, но, разбира се, уроците, научени от «Единен тризъбец», са валидни и за други страни», отбеляза Столтенберг.
Във вторник четирима американски войници бяха леко ранени при верижна катастрофа на камиони, пренасящи техника.
Освен 29-те страни членки на Атлантическия алианс, в учението, което ще продължи до 7 ноември, участват Швеция и Финландия.
Поканени са по двама наблюдатели от Русия и Беларус. Генералният секретар на НАТО изрази надежда Русия «да избягва всякакво опасно поведение». /БТА/Пиер-Анри Дее от Франс прес

Тагове: ; ; ; ;