Европейският Парламент иска забрана на неонацистките групи в Европа

28 октомври 2018-Нюз Фронт.

Нацизмът, расизмът и ксенофобията все по-често се превръщат в нормално явление в страните от ЕС, и това тревожи Европейският парламент, пишат от изданието  Lsm.lv.

 

Европейският Парламент прие резолюция, призоваваща държавите от Евросъюза да забранят дейността на неофашистките и неонацистки групи, за която някой държави членки си затварят очите.

В списъка на страните, допускащи подобни инциденти са посочени Полша, Гърция, Германия и Латвия.

Въпросната резолюция е приета с 355 гласа «ЗА» при 90 «Против» и 39 въздържали се, съобщава прес-службата на Европейският Парламент.

» Отсъствието на сериозни действия по отношение на радикалните групи допусна появата на сегашните вълни на ксенофобия в Европа», — се отбелязва в документа.

В текстта се споменава терористичният атентат в Норвегия през 2011 година, в резултат на който загинаха 77 души, убийството на британския депутат Джо Кокс през 2016 година и нападението извършено от фашистки групировки над евродепутатът от Италия Елеонора Форенза. Отбелязват няколко инцидента с участието на нацисти в Полша, Гърция, Италия, Германия, Франиция, Испания, Латвия и страните от Северна Европа.

Според мнението на депутатите, безнаказаността с която се ползват десните организации в някой държави от ЕС е станала една от причините за разпространяването на насилствени акции, засягащи цялото общество и насочено срещу конкретни малцинства.

В резолюцията се предлага създаването на подразделения на полицията по борба с ксенофобията за осигуряване на разследвания и наказания на тези престъпления.

Освен това, депутатите от ЕП призовават националните правителства «ефективно да забраняват неофашистките и неонанацистки групи и всякакви други фондации или асоциации, които възвеличават или прославят идеите на нацизма и фашизма».

В резолюцията се съдържа призив към страните на ЕС «открито да осъждат и да подлагат на санкции» престъпления извършени  на почва ненавист, реч на омразата и установяване на виновниците.

Сред необходимите мерки ЕП посочва борбата с ксенофобията, расизма и нацизма в Интернет и социалните мрежи, създаването на програми и групи за подкрепа на младежи, които искат да излязат от радикалните групировки, активна работа със спортните клубове и фен клубовете, училища, обществени организации.

Похвална, важна и необходима инициатива на ЕП. Интересно, дали инициативата ще засегне и Украйна, в която нацистките идеи се превръщат в държавна политика.

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...