„САЩ вече смятат договора за ракетите със среден и малък обсег за безпредметен и обезсилен, защото Москва го нарушава. Вашингтон обвинява Русия, че разработва ракети с намерението да инициира тяхното серийно производство и това ще направи възможно потенциално осъществяването на ядрен удар към европейски държави в кратки срокове. Вашингтон също така смята, че Москва вече заобикаля договора в частта му за контрол на пусковите установки за ракетите със среден обсег на действие.»

Този коментар направи в предаването «Събота 150» външнополитическият наблюдател Невена Мандаджиева.

Второто послание според нея е, че в момента договорът е остарял безнадеждно, защото за разлика от 80-те години редица други държави притежават подобен род ракети, макар и не в същия обем:

„Тревогата най-вече идва от Китай – държава, която много сериозно и ударно модернизира своите въоръжени сили и не е част от договора“.

Според Невена Мандажиева и двете страни — САЩ и Русия, са склонни към диалог и предоговаряне на условията:

„Смятам, че и руската страна независимо от първоначалната си бурна и негативна реакция даде да се разбере, че ще бъде склонна на обсъждане на претенциите от страна на САЩ.

От момента, в който се отправи официално предупреждение за излизане на САЩ от договора има шестмесечен срок, в който в ситуация вече на официално предупреждение могат да се водят много сериозни преговори за възможните претенции и на двете страни.

Защото Русия също има претенции към САЩ за това, че нарушават договора. Тези възможности съществуват и смятам, че ще бъдат използвани и от двете страни, защото другата стъпка е много радикална“.

Като по-далечно последствие Мандаджиева анализира изтичането на срока на договора за стратегическите ядрени оръжия през 2021 г.:

„Ако се тръгне в посока — на разтрогване на договори от този порядък, е възможно да стане проблематично подновяването на договора, което трябва да стане след две години – до 2026 година.

Макар и теоретично, това стои в дневния ред на последствията, които могат евентуално да се случат в резултат на излизането на САЩ сега“.

Интервю на Георги Марков от БНР с Невена Мандажиева

Тагове: ; ; ;