Русия има намерение да защити себе си и своите интереси за разлика от САЩ, които се подготвят за война, това заяви в петък по време на заседанието на Първия комитет към Генералната асамблея на ООН заместник ръководителят на департамента по въпросите за неразпространението и контрола над въоръженията от МВнР на Русия Андрей Белоусов.

В петък първият комитет към ГА на ООН, който разглежда въпросите за разоръжаването и  международната сигурност, гласува против внасянето за разглеждане от комитета на проекта на руската  резолюция по договора за ликвидиране на ракетите със  среден и малък радиус на  действие, от който САЩ искат да се оттеглят.

«Тук неотдавна по време на заседанието САЩ заявиха, че Русия се подготвя за война. Да, Русия се подготвя за война, потвърждавам това. Да, ние се подготвяме да защитим нашата родина, нашата териториална цялост, нашите принципи, нашите хора. Ние се подготвяме за такава война. Но ние имаме сериозни различия със САЩ. И в лингвистичен план тази разлика се заключава само в една дума: Руската Федерация се подготвя за война, а САЩ подготвят война», заяви Белоусов, след като комитетът отхвърли внасянето на проекта за резолюция.

«В противен случай защо САЩ се оттеглят от договора, увеличават ядрения си потенциал, приемат нова ядрена доктрина, която  понижава нивото на употреба на ядреното оръжие? Този въпрос е към всички вас», каза дипломатът.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви за намерението на Вашингтон да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък радиус на действие, обвинявайки Москва в неспазване на споразумението.

Според думите на главата на Белия дом, Америка ще увеличава своя ядрен потенциал, докато «останалите не дойдат на себе си», а след това Вашингтон ще е готов да спре този процес и дори да пристъпи към съкращаване на въоръженията.

Той поясни, че даденото съобщение е адресирано преди всичко към Китай и Русия.

В последните години Москва и Вашингтон постоянно се обвиняват в нарушаване на договора за РСМД.

Русия нееднократно  заявява, че строго спазва своите задължения по договора.

Лавров отбеляза, че Москва има твърде сериозни въпроси към САЩ по повод изпълнението на договора от страна на самите американци.

В частност, Москва посочва, че САЩ разполагат на суша — във военната база в Румъния, а също в Полша — установки, които могат да изстрелват ударни крилати ракети от типа «Томахоук», което е забранено от договора.

Руската страна обръща също внимание върху това, че САЩ разработват ударни безпилотни летателни апарати, финансират изследвания за създаването на крилата ракета с наземно базиране.

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров предупреди, че всяко действие в дадената сфера ще срещне противодействие.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;