Ако конфликтът между Рим и Брюксел за италианския бюджет продължи и коалиционното правителство не направи отстъпки, страната може да бъде изправена пред фалит, прогнозира в интервю за «Събота 150» специалистът по политически науки проф. Франко Павончело.

През седмицата Европейската комисия за пръв път в историята отхвърли проектобюджет на страна-членка. Според експерта, Брюксел не иска да допусне погазването на правилата не толкова заради самото отклоняване от критериите, колкото заради арогантния тон на Италия и опасността и други държави да постъпят като нея. В същото време — управляващата коалиция в Рим най-вероятно ще прибегне до «заблуждаващи» сигнали, за да разочарова избирателите преди евровота догодина.

«Трябва да разглеждаме този въпрос в контекста на управляващата коалиция между «Пет звезди» и Лига. Те проведоха предизборни кампани, в които дадоха определени обещания. Движението «Пет звезди» обеща гарантиран минимален доход за бедните, а Лигата — промяна на пенсионния модел и намаляване на данъци. Тъй като това са предизборни обещания, и двете политически сили настояват те да останат в бюджета заради евроизборите догодина.
В същото време острата реакция на пазарите започва да провокира «задни» мисли сред управляващите. Специално икономическият и финансов министър Джовани Триа обърна внимание, че ако продължава да се увеличава разликата между доходността на германските и на италианските облигации, това ще удари сериозно икономическия растеж на Италия.
Това означава, че трябва да има някакви подобрения във финансовата рамка. Предполагам, че в документа, който трябва да излезе в срок от три седмици след реакцията на Брюксел, те ще се въртят около дефицита от 2,4 %, но ще дадат някакви заблуждаващи сигнали, защото в действителност не всичко ще се случи догодина. Реално ще се опитат да направят накакъв маньовър, за да не понесат последиците още първата година», смята Павончело.
Запитан дали в настоящата ситуация Джовани Триа ще запази мястото си в кабинета, проф. Павончело изтъкна:
«Мисля, че той се опитва да запази поста си и в същото време да направи определени промени. Той се чувства отговорен да остане, за да може да контролира ситуацията и да не допусне екстремни отклонения. В рамките на тези три седмици ще стане ясно как и дали ще бъде пренаписан бюджетът и тогава не изключвам възможностт сам да реши да си тръгне от кабинета.»
В отговор на въпрос как оценява реакцията на Брюксел, при положение че Италия не е единствената страна с толкова голям дефицит, Франко Павончело отбеляза:
«Проблемът не е дефицитът от 2,4 %. Всъщност, това не е чак толкова голям недостиг. Мисля, че това, което провокира Европейската комисия да постъпи по този начин, е фактът, че италианското правителство игнорира правилата и просто ги наруши. Правителството прогнозира икономически растеж, който не беше потвърден от никакви данни. Също така — начинът, по който води разговорите си с Комисията, подчертавайки ясно, че няма да търпи тя да се намесва в плановете му, я провокира и тя да втвърди тона. В противен случай вероятно нямаше да има директно отхвърляне на проектобюджета от Брюксел, а някакъв по-мек подход към ситуацията. Мисля, че и двете страни трябва да използват по-спокойна реторика и да не представят нещата чак толкова драматично.»

Тъй като приемат италианските дългови книжа за много скъпи, доходността им се увеличава, а това тежи върху банките в страната. Така може да се стигне до спираловидни проблеми във финансовата система, прогнозира експертът.

„Хората казват, че Италия е твърде голяма, за да фалира, други — за да бъде спасена. Ако отношението продължава да бъде, че те ще харчат колкото си искат без да се съобразяват с обстоятелствата, може да се стигне до ситуацията, в която Брюксел няма да иска да налее голяма сума пари в място, където те потъват заради кризата. Вижте сигналите — например от Австрия. Оттам ясно казаха, че не биха искали да се стига до финансово подпомагане на Италия, защото това може да създаде проблеми на останалите европейски държави“.

Италианският политолог не смята, че към момента Италия може да напусне еврозоната и Европейския съюз:
«Ако Италия обаче продължава да дава такива сигнали към пазарите, може скоро да си навлече такива проблеми, които не могат да бъдат разрешени. Тогава страната ще бъде изправена пред фалит.»
Интервю на Марта Младенова от БНР с проф. Франко Павончело

Тагове: ; ; ; ;