Участието на Турция в учението на НАТО «Единен тризъбец-2018» ще донесе полза от гледна точка на взаимодействието с многонационалните въоръжени сили.

Но, според сценария, Норвегия е окупирана от измислена страна, под която се подразбира Русия.

Авторът от турския портал «Одатв.ком» се съмнява, че в настоящите условия Турция трябва да участва в подобно мероприятие.

Според древногръцката митология, тризъбецът  (trident) е название на копии с три зъбци на морския бог Посейдон.

Когато Посейдон се разгневявал, той с удара на своя тризъбец по земята задвижвал морето, предизвиквал земетресения, цунами, урагани.

Ученията на НАТО, които започват в най-източната и най-северната страна на НАТО Норвегия на 25 октомври 2018 година, носят името «Единен тризъбец-2018»  (Trident Juncture — 2018). В тези учения ще вземат участие около 51 хиляди човека, десет хиляди бойни машини, 150 военни самолети и 60 бойни кораби от 31 страни.

Така те се превръщат в най-крупните учения на НАТО от 2002 година и най-крупните маневри на територията на Норвегия от 1980 г.

РУСИЯ ОКУПИРА НОРВЕГИЯ

Ученията ще се проведат по суша, вода и във въздуха, в пролива Скаггерак, съединяващ Балтийско море със Северно море, във въздушното пространство на Норвегия, Швеция и Финландия.

Според сценария от ученията, Норвегия е окупирана от измислена страна, НАТО в рамките на член 5-ти от колективния договор бърза на помощ на Норвегия.

Напълно очевидно е, че под измислената страна се подразбира Русия.

Поне те искат да е налице подобна представа.

Ученията ще бъдат проведени от американския адмирал Джеймс Фого, който понастоящем изпълнява три длъжности — командващ военно-морските сили на САЩ в Европа, командващ ВМС на САЩ в Африка и командващ обединените въоръжени сили на НАТО.

СКРИТИТЕ ЦЕЛИ

1. Ученията вземат на прицел Русия. Те целят да се окаже натиск и да се заплаши страната от север и особено от Балтийско и Северно морета.

2. Ученията са насочени към демонстрация на солидарност срещу Русия в Арктика, около която понастоящем се води борба за преразпределение.

Дания, САЩ, Норвегия и Канада демонстрират единна позиция срещу Русия по отношение на този регион.

3. Центърът на тежестта е Балтийско море! Прави се опит да се създаде впечателението, че в този регион Русия е заплаха за страните от Балтийско море. Целта е да се убеди Швеция и швейцарците да се присъединят към НАТО. САЩ оказват голям натиск върху Швеция по този въпрос. Десните партии казват «да», левите партии — «не».

Шведският народ също казва «не», налице е ръст на увеличаване на привържениците на тази гледна точка!

УЧАСТИЕТО НА ТУРЦИЯ

Участието на Туция в тези учения ще донесе полза от гледна точка на военната подготовка, изпробването на въоръжението и взаимодействието с многонационалните въоръжени сили.

Но, отчитайки конюнктурата, в която се намираме днес, аз не бих участвал в учания с явен прицел върху Русия.

На всичкото отгоре регионът, в който се провеждат ученията, се намира много далеко от нашите интереси и нашата зона на интереси.

От друга страна ученията са съпроводени с голям разход, което е бреме за нашата страна, която и без това преживява тежка икономическа криза, ако не искаме да използваме думата банкрут.

Петя Паликрушева

Източник: https://odatv.com/rusyayi-hedef-alan-tatbikatta-turkiyenin-ne-isi-var-24101854.html

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;