Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис каза днес, че Вашингтон поддържа тесни контакти със съюзниците си в Европа по Договора за ядрените сили с междинен обсег и последиците от него за региона, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.
«Ние сме в тясно сътрудничество с нашите европейски съюзници (…) и ще продължим да си сътрудничим», каза Матис на ежегодната конференция по сигурността в столицата на Бахрейн.
В крайна сметка ние трябва да гледаме действителността в очите, това не означава, че се отказваме от контрола върху оръжията. Само че контролът трябва да бъде нещо повече от думи на книга, той трябва да се изразява в действия, допълни Матис.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза на 20 октомври, че Вашингтон планира да излезе от Договора за ядрените сили с междинен обсег, който бе подписан от последния съветски президент Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън през 1987 година.
Този пакт задължава двете страни да премахнат своите ядрени и конвенционални ракети с малък и среден обсег в Европа.
Мотивът на Вашингтон за евентуално излизане от договора е предполагаемото му нарушава от Русия. Кремъл отхвърли тези обвинения, припомня Ройтерс.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;