Следобед в Истанбул ще се проведе четиристранна среща на лидерите на Германия, Русия, Турция и Франция за намиране на политическо решение на 8-годишния конфликт в Сирия. Това съобщи Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР от Истанбул.

Днес следобед в Истанбул ще се проведе четиристранна среща на лидерите на Германия, Русия, Турция и Франция. Те ще обсъждат намирането на политическо решение на 8-годишния конфликт в Сирия.

По време на срещата на най-високо ниво специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура ще запознае четиримата лидери с резултатите от преговорите за сирийско помирение в Женева.

Турският президент Реджеп Ердоган вчера заяви, че единствената цел е намиране на справедливо, жизнеспособно и демократично политическо решение, което ще включва всички сирийски граждани на база на териториалната цялост на страната.

По думите му след споразумението между Русия и Турция за Идлиб от 17 септември, в момента в района е спокойно. Тогава в Сочи беше постигната договорка за създаване на демилитаризирана зона с дълбочина 15-20 км.

Турският президент обаче заплаши, че Анкара ще съсредоточи усилията си срещу контролираните от сирийските кюрдски отряди територии на изток от р. Ефрат. Ердоган беше категоричен, че Турция няма да позволи заплаха срещу границите си.

В петък вечерта турският лидер отново повтори, че подобно на Африн и Манбидж, Турция ще „спаси“ и други райони в Северна Сирия като Кобани и Тел Абияд от „терористичното зло“. Ердоган заяви, че подготвените от „терористите“ окопи са подготвените им гробове. Турският държавен глава направи изказването си в реч пред випускниците на академията на жандармерията и бреговата охрана.

„Основната цел на срещата на върха е търсене на невоенни пътища за създаване на политическо решение в Сирия.“ Това обясни в петък говорителят на Ердоган Ибрахим Калън. Турция предлага създаването на пътна карта, която да включва и разписване на нова конституция на арабската страна.

На 14 септември Ибрахим Калън беше домакин на тричасова подготвителна среща. В нея участваха съветникът на германския канцлер Ангела Меркел по външна политика и сигурност Ян Хекер, Филип Етиен, съветник на френския президент Еманюел Макрон и Юрий Ушаков, който е съветник на стопанина на Кремъл.

Любопитен исторически детайл е, че резиденцията в квартал Юскюдар в азиатската част на града, в която ще се проведат разговорите, е принадлежала на последния османски султан Мехмед Шести.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;