«Смразяващо кръвта убийство – така много от европейските медии определят убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Интересно е, че в турската преса целенасочено изтекоха доста детайли от случилото се и въпреки че турските вестници са контролирани медии, излезе достатъчно информация.»

Така арабистът Нина Спасова започна анализа си на международния отзвук от убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. за предаването «Събота 150» тя отбеляза противоречивите световни реакции дори след огласените натуралистични подробности за смъртта на журналиста:

„Станаха ясни от една страна разразилата се трагедия вътре в консулството, от друга – ангажираността на високо ниво на саудитската държава.

Има сериозни подозрения, че е участвал лично и престолонаследникът. Разбрахме доста смразяващи подробности и няма как отношението към това да не е негативно.

В същото време прави впечатление, че реакцията не беше толкова ярка, толкова ясна и европейските страни въпреки призива на европарламента да се стигне до сериозни санкции, да се спре износът на оръжие за саудитска Арабия, на този етап единствено Германия каза:

„Да, ние ограничаваме дори вече подписаните договори и ще спрем останалите договори, докато не разберем подробности“.

Спасова обърна внимание върху френската позиция, че оръжейната търговия не е на дневен ред и върху думите на френския президент Еманюел Макрон, че няма нищо общо между убийството и търговията с оръжие за милиарди. Подобни са аргументите на САЩ, а Испания отказва въобще да разглежда въпроса, допълни арабистът.

„Така че определено има едно смекчаване на позициите, един двоен аршин. Ако ставаше дума за една бедна страна, не такава, каквато е Саудитска Арабия, политическите реакции по света щяха да бъдат други.“

Анализирайки противоречивия образ на Саудитска Арабия, Нина Спасова посочи, че едновременно с модернизирането на тази богата страна и инвестирането в модерни технологии, тя остава средновековна държава като порядки и начин на мислене.

„Образът й е достатъчно сложен и на това се дължи не толкова крайната реакция на света, защото като че ли никой не се учуди, че Саудитска Арабия може да направи това. /…/ Този образ няма как да бъде накърнен, защото той и в момента не може да се каже, че е чист и еднозначен.“

Нина Спасова посочи и връзката между санкциите, които Вашингтон планира да наложи на Иран, и случая «Хашоги»:

«Точно тези санкции и изборите включително, връзват в голяма степен ръцете на САЩ, защото по някакъв начин трябва да бъде компенсирано количеството петрол от Иран, излизащо на международния пазар, за да може цената на петрола да бъде контролирана.»

Интервю на Георги Марков от БНР с арабистът Нина Спасова

Тагове: ; ; ; ;