Вицепремиерът Валери Симеонов няма да подаде оставка, въпреки че майките на деца с увреждания обявиха гражданско неподчинение.

Това съобщи Българското национално радио.

 Пред програма “Хоризонт“ той коментира и нагласите за законодателни промени, с които се предлага друг член на кабинета да оглави Съвета за хората с увреждания:»До настоящия момент този Съвет за хората с увреждания се ръководеше от министър Петков – от министъра на труда и социалната политика, аз съм присъствал тогава, когато е имало нужда, когато той ме е канил, или когато съм преценявал и ще имам това право и за в бъдеще.

Но искам да ви информирам, че въпросните хора, за които говорите, майки, които водят няколкомесечен протест и към настоящия момент не са членове на този съвет, но за мен другата тема е приключена вече», каза Симеонов.

Майки на деца с увреждания и други граждани протестират пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.  Това съобщава Българската телеграфна агенция.
Те настояват Симеонов незабавно да си подаде оставката или оставката да му бъде поискана и приета.
Повод за протеста е изказване на вицепремиера. Миналата седмица той заяви пред репортер на частна медия:

«Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки ги на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях.» Валери Симеонов, който е и лидер на НФСБ, направи този коментар след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше разгледан проекта на Закон за хората с увреждания.
Премиерът Бойко Борисов се извини от името на вицепремиера и на цялото правителство за думите на Симеонов. По-късно Симеонов публикува позиция по темата във Фейсбук, в която заявява, че смисълът на изказването му е, че с децата инвалиди се спекулира дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Според него е очевидно, че става въпрос за политическа кампания.

«Истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума», заяви вицепремиерът Валери Симеонов.
Протестиращите майки смятат, че Симеонов си е позволил да изрече «недопустими, грозни и цинични твърдения» по адрес на голяма група от българското общество, а изказването «не се отказвам от нито една своя дума» показва недопустима арогантност и доказва факта, че той се чувства недосегаем и напълно в правото си да използва подобен език в публичното пространство по адрес на гражданското общество.

«Симеонов е лице на България пред международната общност и като заемащ такава позиция негова е отговорността за социалната политика, здравеопазването, закрилата на българските граждани и българските деца», заявяват още майките от инициативата «Системата ни убива» в писмо до премиера, до председателя на НС и с копие до Валери Симеонов, в което се настоява за оставката на вицепремиера.

Майките отбелязват, че речникът на Симеонов като политик принизява проблемите на обществото и «ако това недопустимо поведение бъде преглътнато, то ще означава неговото узаконяване и приемане». Те са добавили и искането вицепремиерът по никакъв начин да не участва в управлението на страната, защото по думите им такива хора нямат място там.

Протести днес има в цялата страна. Очаква се утре протестът да бъде подкрепен и от граждани в Лондон.
Майките носят диагнозите на болните си деца, а в отговор на репликата на вицепремиера Симеонов, че са «кресливи жени», майките са с черни лепенки на устата. Протестиращите носят плакати «Симеонов вън, «Симеонов — позор за България» други.

«Ние сме тук заради обидата, която Валери Симеонов нанесе на децата ни, наричайки ги уж болни. Това е гавра както към всички хора с увреждания, така и към държавата», заяви Вера Иванова. Според нея няма политик в Европа, който да изрече такива думи и да си ги потвърждава вече трети-четвърти ден и да остане на такъв пост. Това е срам за държавата, заяви Иванова. Тя допълни, че майките ще протестират до оставката на Валери Симеонов.

Весела Одажиева отбеляза, че след повторното изказване на Симеонов, че няма да си подаде оставката, остава майките да настояват оставката да му бъде поискана.

Тагове: ; ; ; ;