Украйна работи над две «свръхважни резолюции», които трябва да бъдат приети по време на 73-та сесия на Генералната Асамблея на ООН, заяви вицеспикерът на Върховната рада Ирина Геращенко.

Според думите й, първият документ е посветен на «нарушенията» на правата на човека в Крим.

«Още през ноември проектът за резолюция ще бъде разгледан от третия комитет в ООН и през декември ще бъде гласуван в Генералната асамблея», написа тя във  фейсбук.

РЕЗОЛЮЦИЯТА ЗА АЗОВСКО МОРЕ
 В четвъртък Европарламентът одобри резолюция, призоваваща властите в ЕС да засилят санкциите срещу Русия заради ситуацията в Азовско море.
Авторите на документа подчертават, че «целенасочените санкции срещу Русия ще бъдат засилени, ако конфликтът в Азовско море се изостри още повече».
Понастоящем срещу Москва действат санкциите, въведени от ЕС заради изграждането на Кримския мост.
Ограничителните мерки предполагат замразяване на активите на редица руски компании в ЕС.
МВнР на Русия нарече тази стъпка «поредната пропаганда, разигравана от Запада».
Представителят на външнополитическото ведомство Мария Захарова отбеляза, че изявленията на американските и европейските представители не се базират на каквито и да било факти.
В Крим нарекоха резолюцията на Европарламента враждебен документ.

«Кучето си лае, керванът си върви», резюмира главата на комитета от кримския парламет по междунационалните отношения Юрий Гемпел.

Ситуацията в Азовско море се изостри след задържането от украинските граничари на руския тораб «Норд», а след това на танкера  «Механик Погодин». Москва счита действията на Киев за «морски тероризъм» и засили граничните инспекции в своята част на Азовско море.

Украйна на свой ред планира да засили военното си присъствие в региона.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;