Вертолетите  Ми-8АМТШ «Терминатор» от Източен военен окръг на Русия по време на ученията евакуираха попаднал в условна извънредна ситуация пилот и унищожиха «диверсанти» на един от Курилските острови, съобщава в петък пресслужбата на окръга.

Според сценария на ученията, вертолетът е извършил извънредно кацане на острова, където е действала диверсионна разузнавателна група на «противника».

Координатите на попадналия в извънредна ситуация пилот са били засечени на база радиовръзка.

«На сигнала се отзовала въздушната щурмова група на въртолетите  Ми-8АМТШ. Екипажите на «Терминаторите» открили пилота и под прикритието на военнослужещите от щурмовата група го евакуирали.

Откритите «диверсанти» са унищожени с огън от борда на вертолетите», се казва в съобщението.

По-рано съобщихме, че Русия ще разположи комплексите «Бастион» и «Бал» на Курилските острови в отговор на решението на Япония да постави системата за противоракетна отбрана «Иджис Ешор»на САЩ. Това може да усложни ситуацията около «северните територии», пише японското издание на «Асахи симбун».

Японското правителство иска да засили противоракетната отбрана на страната с американските системи Aegis Ashore. В Русия, обаче, плановете на Токио предизвикаха отрицателна реакция.

Москва  вижда основания да се счита, че участието на американците в японската ПРО заплашва стабилността в региона, включително сигурността на Русия — това, както припомня японското издание, е заявил главата на Генералния щаб на ВС на Русия Валери Герасимов по време на разговорите си с японските си колеги в Токио.

За да се уравновеси балансът на съотношението на силите в региона, Русия иска още от 2018 г. да разположи на Курилските острови комплексите си за брегова охрана «Бал» и «Бастион».

Според предварителните данни това се планира да бъде направено на островите Парамушир и Матура. Като се има предвид стратегическото значение на Курилските острови (в годините на Втората световна война Токио построи тук много фортификационни укрепления), в Япония са убедени, че «Бастион» може успешно да предотврати преминаването на самолетоносачи на ВМС на САЩ в Охотско море.

Повече от всичко Япония се опасява, че военното присъствие на Русия на Курилите напълно лишава Токио от надеждите за «връщане» на островите в обозримо бъдеще.

Още през 2011 г. Руската федерация започна да модернизира и укрепва своите бази в Кунашир и Итуру, днес още два острова се «въоръжават».

Министерството на отбраната на Япония осъзнава, че докато Русия се опасява от американските военни бази в Курилските острови, за японско присъствие в тях едва ли е възможно да се говори сериозно, подчертава вестникът.

Сега надеждите на Япония за взаиморазбиране с Русия са свързани с преговорите на ниво секретари на Съвета за национална сигурност (насрочени за 13 декември) и заместник-министри на външните работи (януари или февруари 2018 г.).

В Токио разчитат да покажат на Москва, че «Иджис Ешор» ще се управляват само от японски специалисти без участието на САЩ, а това означавало, че няма да са заплаха за региона, включително за руската територия, завършва журналистът.

Петя Паликрушева


 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;