Президентът Румен Радев номинира проф. д.ю.н. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд на България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това съобщи БТА.
Номинираният юрист отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционен съд, има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и признат авторитет в България и чужбина, се отбелязва в съобщението.
Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет «Свети Климент Охридски». През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата «Жан Моне професор» за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети.

Проф. Атанас Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания. През 2003 г. участва като експерт в Комисията за изменение на Конституцията, сформирана в 39-то Народно събрание.
В периода 2009-2010 г. проф. Семов е заместник-председател на 41-то Народно събрание.
От 2017 г. е член на Правния съвет при президента. Владее френски, английски и руски език. Семеен, с две деца.

Тагове: ; ; ;