26 октомври 2018-Нюз Фронт.

Ситуацията с унгарското национално малцинство в Закарпатието никога не е била цел на Петро Порошенко,  а само страничен ефект от антируската политика, затова сега киевския режим трябва да търси начин да се разбере с Унгария.

 

Такова мнение изрази украинския политолог Александър Дудчак, цитиран от Федерална новинарска агенция.

Според украинския политолог, по-скоро трябва да се мисли не за унгарското малцинство, а за руското, тъй като натискът и притеснията към него само ще се усилят, даже ако украинските власти намерят начин да се разберат с Унгария.

Той подчертава, че да се говори за рускоезично население на Украйна, като за национално малцинство въобще звучи странно. И че по-скоро, става въпрос не за притеснения към рускоезичното малцинство, а за дискриминация, към голяма част от жителите на страната.

Унгария винаги е изразявала позицията си по Закарпатието, продължава украинския политолог, и настоява на позицията си, да подпише договор за защита на националните малцинства, който може да бъде приет от Киев, но даже ако това се случи, едва ли може да се очаква, че притесненията към рускоезичното население на Украйна ще стихнат.

Според експерта, това е свързано с последствията от националистическото законодателство на Украйна, което се е подготвяло именно по такъв начин, че да е изцяло антируско, а всички останали, като унгарското малцинство, например, просто са попаднали под шамарите.

 

» Цялата политика на украинските власти, започвайки с Евромайдана и свършвайки с автокефалията, има за цел да откъсне страната от Русия»,- констатира експерта.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;