26 октомври 2018-Нюз Фронт.

На  30 октомври изтича 4 годишната мисия по Украйна на първия заместник на СММ ОССЕ Александър Хуг.

На прощаване Александър Хуг даде интервю на кореспондетите на News Front. Изгледайте видеото, и чуйте какво казва Александър Хуг на прощаване. Дали драмата на Донбас е докоснала сърцето  му или все пак просто е присъствал там. 

Кой е той- господин Хуг? С какви чувства си тръгва от Донбас, винаги ли е действа » по мандат» и какво е успял да види в жителите на Донбас. Прощален разговор с първият заместник на СММ ОССЕ по Украйна.

 

 

» Конфликтът продължава, затова не мога да кажа, че напускама мисията с облегчение. За последните четири години и половина на практика нямах време да се виждам със семейството си и с родителите си, затова сега се надявам, че сега ще имам малко повече време за това.

При всички положения няма да забравя всичко това, което се случи с мен за това време. И каквото и да се случи, но това ще остане с мен завинаги»

 

» Оставам с впечатление, че нашата настойчивост в информирането относно това, което се случва на местата, успя поне мъничко да приближи онези, които са далеч от конфликта. 

Струва ми се, че за десетки хиляди станахме рупор, който се намира тук , и гласът им беше чут от онези, които взимат решения и са далече, далече от линията на съприкосновение.

 

«Знаех от самото начало, че ако емоциите вземат връх над обективността, то това по никакъв начин няма да способства за разрешаването на конфликта.

Ако някога аз или мои колеги са заемали която и да било страна, това е било страната на гражданското население по двете страни на линията на съприкосновение.

Аз действително много видях и много общувах с хората, които страдат от конфликта.

 

Особеност, която по-рано никога не съм срещал в други държави, е, че хората в източна Украйна са много силни. И това е много важно, че хората до сега нямат чувства на ненавист един към друг, това, което по-рано съм срещал в други държави, които се намират в конфликтна ситуация. 

Този конфликт се управлява от политически решения.

 

Не е лесно да напуснеш тази страна, колегите си, гражданското население и от двете страни на линията на разграничение, особенно разбирайки, че този конфликт не е разрешен до сега.

Никога няма да забравя това, което се случва тук. И ще продължавам внимателно да следя всички събития, които се случват тук.

Когато всичко приключи, ще бъда първия, който ще дойде да отпразнува края на този конфликт»,- каза на прощаване Александър Хуг.

 

Целият разговор може да видите във видео кадрите от кореспондента на  News Front Кирил Балагура.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;