25 октомври 2018-Нюз Фронт.

Семейството на италианския фото-кореспондент Андреа Рокели поиска от Украйна половин милион евро компенсация за смъртта на журналиста в Донбас.

 

Както съобщава изданието » Украински новини» кабинета на министрите е разрешил на Министерството на правосъедието да плати юридическите услуги за участие в делото по иска от роднините на Рокели и редица италиански организации и профсъюзи.

В документите е посочено, че на 31 юли съда на Ломбардия е започнал разглеждането на иска среща Украйна, вземайки за осова нормите от Женевската конвенция.

От Италия смятат, че Киев е трябвало да защитава гражданското население в зоната на конфликта, но не се е справил с това.

 

През юли 2018 година в италианският град Павиа започна съда по делото на боеца от Националната гвардия на Украйна Виталий Маркив.

Той е задържан през 2017 година по обвинение в причастност към смъртта на фото-кореспондента Андреа Рокели и преводача Андрей Миронов, а също така с обвинение за опит за убийство на френския гражданин Уилям Ругелон.

Украинската страна се опитва да прехвърли вината за убийството на » руските- терористически войски», обаче италианските правоохранители твърдят, че френският журналист е предоставил видео кадри потвърждаващи причастността на украинския боец.

Италианецът Андреа Рокели и руснакът Андрей Миронов загинаха през май 2014 около Славянск в резултат на минометен обстрел от ВСУ.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;