През сирийско-иракската граница са преминали около 50 хиляди човека, споделящи екстремистки джихадистки възгледи, тяхното завръщане в родината или в други страни разширява географията на разпространение на клетки на терористичната организация ИДИЛ, това заяви в четвъртък заместник министърът на отбраната на Русия Александър Фомин по време на изявлението си в Пекин на международния Сяншански форум по въпросите на сигурността.

«Отбелязва се значителен брой терористи и бойци, пристигнали в зоната на бойните действия извън граница. През сирийско-иракската граница са преминали около 50 хиляди човека от повече от 100 страни в света. Тяхното завръщане в родината или преместването им в други страни разширява географията на разпространетието на оргинизирани клетки на ИДИЛ», сказа Фомин.

Той добави, че концентрацията на привърженици на халифата е налице в Йемен, Египет, Либия, Сомалия, Афганистан, Индонезия, на Филипините, а също в страните от Европейския съюз.

Въоръженият конфликт в Сирия продължава от 2011 година.

В края на 2017 година бе обявено за победа над ИДИЛ в Сирия и Ирак.

В отделни райони на САР продължава прочистването от джихадисти.

Понастоящем на първо място в предстоящите задачи е политическото регулиране, възтановяването на Сирия, а също завръщането на бежанците.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;