По време на една от масираните атаки на безпилотни самолети над руската авиобаза Хмеймим в Сирия управлението на тези апарати се е извършвало от американския самолет-разузнавач «Посейдон-8», заяви в четвъртък замминистърът на отбраната на Русия Александър Фомин.

Кога точно е била извършена тази атака, не се уточнява.

«Що се отнася до безпилотните летателни апарати, искам да ви дам пример за една масирана атака върху авиобаза Хмеймим, тогава бяха изпратени едновременно 13 безпилотни летателни апарати», сподели Фомин по време на речта си в рамките на Осмия международен Сяншански форум по въпросите на сигурността в Пекин.

Според него, 13 дрона «се движели едновревенно в боен ред, управлявани от общ екип, докато в същото време американски самолет-разузнавач  «Посейдон-8″ кръжал в акваторията на Средиземно море в продължение на осем часа».

Тези дронове, поясни Фомин, мога да работят както в автономен режим, така и на ръчно управление, ако е налице радиоелектронно заглушаване.

«А ръчното управление се е извършвало не от някой неук селяк, а от нормалния и снабден със съвременна техника «Посейдон-8″, той е поел ръчното управление», заяви руският замминистър.

Когато тези 13 дрона «се натъкнали на руската завеса за радиоелектронна борба, те се оттеглили на определено разстояние, получили съответните команди».

«Започнали да ги управляват от космоса и да им показват т.нар. дупки, в които те започнали да проникват, по-нататък те бяха унищожени от руските военни. Ето това също трябва да бъде прекратено», завърши Фомин.

Терористите активно използват безпилотни самолети в Сирия, в частност при атаките над руската база Хмеймим.

Само за август тази година средствата на ПВО на базата са свалили 47 безпилотни самолети.

Министерството на отбраната на Русия нееднократно отбелязва, че, независимо от невзрачния си вид, в тези БПЛА са използани съвременни технологии: системи за навигация, управление и хвърляне на взривно устройство.

Според руските военни, това еднозачна доказва, че «някоя страна, притежаваща технологии за производство на подобни средства, ги е предоставила на международните терористични групировки».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;