Президентът Владимир Путин предупреди, че Русия ще отговори огледално, ако в Европа бъдат разположени нови американски ядрени ракети, предаде Би Би Си. Той каза, че всяка страна, приела US ракети, ще бъде изложена на риск от руски удари. Това съобщи Българското национално радио.

НАТО обяви, че е малко вероятно разполагането на нови ядрени оръжия в Европа, ако се стигне до разваляне на договора от 1987 г. за забрана на ракетите с със среден обсег.

САЩ твърдят, че Русия го нарушава и планират да се изтеглят от споразумението.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие, че Русия вероятно нарушава договора. Той обаче каза, че алиансът не търси конфронтация, но е готов да защитава всички членки от всякаква заплаха.

НАТО започва днес най-голямото си учение от Студената война в Норвегия с участието на около 50 000 военнослужещи от всичките 29 членки, както и Финландия и Швеция. На маневрите ще се отработва отблъскване на инвазия в Норвегия.

Според Путин изтегляне на САЩ от договорите за разоръжаване, като този за ракетите със среден обсег, е „изключително опасно“.

„Няма да остане нищо освен надпревара във въоръжаването“, каза руският президент на пресконференция късно в сряда с италианския премиер Джузепе Конте.

„Главният въпрос е, ако САЩ се изтеглят от този договор, какво ще правят с тези ракети.

Ако те бъдат доставени в Европа, естествено, ние ще отговорим огледално», продължи руският президент.

„Европа трябва да разбере, че ще бъде под заплаха от възможен ответен удар на Русия, ако приеме американски ракети със среден и малък обсег“, предупреди Путин.

Той отхвърли твърдението на Тръмп, че Русия е нарушила договора от 1987 г. и заяви, че САЩ са тези, които го нарушават. Путин каза, че е готов да обсъди с Тръмп въпроса за договора за ракетите със среден обсег на срещата в Париж на 11 ноември

Тагове: ; ; ; ; ;