Възможността вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания предизвика недоволство в парламента, макар вчера в Комисията по социална политика промените в Закона за хората с увреждания, с който се въвежда тази опция, да бяха приети без спорове. Това съобщава Българското национално радио.

Макар идеята вицепремиер, а не социалният министър да застане начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да е добра, в конкретната ситуация това не е удачно решение. Около това мнение се обединиха и опозиция, и управляващи. Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов от ДПС се закани да внесе поправка:

„При ситуацията, в която се намираме в момента, това предложение е скандално. Между първо и второ четене ще предложим министъра на труда и социалната политика да оглави този Национален съвет за интеграция на хората с увреждания“.

А управляващите от ГЕРБ са готови да приемат предложението. Светлана Ангелова каза:

„След вчерашната ситуация е ясно, че има напрежение. Смятам, че няма никаква драма. След консултации, след обсъждане може да претърпи промени този текст“.

Според Антон Кутев от БСП проблемът е в Симеонов:

„На мен не ми изглежда лош самият закон. Идеята да се качи нивото е добра, проблемът е, че вицепремиерът в този случай е нелепо избран“.

Патриотите са склонни да приемат промяната. Явор Нотев дори очаква Симеонов сам да се оттегли:

„В ситуацията подобно предложение съдържа известна провокация към общественото настроение. Не ми се струва удачно да се приема такъв риск — както от вносителите на подобно предложение, така и като личен избор на г-н Симеонов“.

Законът за хората с увреждания е първа точка в дневния ред на депутатите утре.

Тагове: ; ;