Лидерът на «Воля» Веселин Марешки призова в декларация от парламентарната трибуна вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да си подадат оставките. Това съобщи БТА.
Марешки обясни, че родителите са му сигнализирали, че в учебник по биология  фигурира изречение, свързано с възрастта на настъпването на социалната и полова зрялост и е записано, че тогава се формира сексуалната идентичност — хомосексуална или хетеросексуална.
Тези внушения, че полът е социална роля, която избираме, а не биологичен факт, са в основата на джендър идеологията, заяви Марешки. Това ли доживяхме, в управлението, в което има «Обединени патриоти», джендър идеологията най-накрая е част от българското образование, попита той. Според него маските започват да падат и има двоен стандарт на Обединените патриоти. Затова Марешки призова Каракачанов и Симеонов  да си понесат политическата отговорност и да си подадат оставките.
От името на ПГ «Обединени патриоти» Юлиан Ангелов заяви, че именно Обединените патриоти са спрели Истанбулската конвенция в България и това е факт. Всички тези проблеми за българските учебници и налагане на определена терминология е от години и ние от Обединените патриоти  сме реагирали и  сме направили съответните срещи с МОН да бъдат премахнати всички такива текстове и внушения, нашата работа сме я свършили, посочи Ангелов.  Той изрази изненада как председател на либерална партия  говори срещу джендър идеологията.

Тагове: ; ; ;