Европарламентът е подготвил проект за резолюция с призив за ожестовачаване санкциите на ЕС срещу Русия вслучай на изостряне ситуацията в Азовско море.

«ЕП подчертава, че Керченският мост е бил построен незаконно, приветства решението на Съвета за въвеждането на ограничителни мерки по отношение на шест компании, съпричастни към изграждането, настоятелно призовава представителя по външната политика заедно със страните-членки на ЕС в Съвета да дадат да се разбере, че целенасочените санкции срещу Русия ще бъдат засилени, ако конфликтът в Азовско море се изостри още повече», се казва в проекта за документ, който ще бъде разгледан по време на сесията в Страсбург.

На изпълнителните органи на властта в ЕС се предлага да създадат поста «спецпосланик за Крим и Донбас».

«Призовава представителя на ЕС по-внимателно да следи развитието на ситуацията в областта на сигурността в Азовско море, отчитайки растящия потенциал за конфликт на прага на Европа, който може да има по-широки последствия за сигурността, непосредствено засягащи ЕС и неговите държави-членки, счита в тази връзка, че би било много полезно да се назначи специален посланик на ЕС за Крим и Донбас, чийто задължения ще обхващат също и Азовско море», се казва в проекта.

В документа има призиви към Съвета на ЕС «да настоява Русия незабавно да прекрати интензивните и дискриминационни инспекции на кораби и да разгледа в случай на необходимост съответните контрамерки».

Европарламентаристите също изразяват «тревога във връзка с участието на европейски компании в изграждането на Керченския мост и «призовават Еврокомисията да оцени и провери употребата на действащи ограничителни мерки на ЕС, а държавите-членки да споделят информация за всякакви национални митнически или наказателни разследвания в случай на потенциални нарушения».

СИТУАЦИЯТА В АЗОВСКО МОРЕ

В началото на годината се изостри ситуацията с корабоплаването в Азовско море. През март Украйна задържа руския трарулер «Норд», обвинявайки капитана в незащонно посещение на Крим «с цел причиняване на вреда на държавните интереси»

През август в херсонското пристанище бе задържан танкерът «Механик Погодин».

Руските власти счетоха действията на Киев за «морски тероризъм» и отговориха със засилване на граничните инспекции в своята част на Азовско море.

Тогава украинските граничари заявиха, че руснаците «са започнали яростна политика по задържане и инспекция на корабите».

Кримското гранично управление на ФСБ на Русия заяви, че извършва проверки в съответствие с международното морско право и не е получило оплаквания от страна на корабособствениците, а от украинското МВР признаха, че руските гранчари не нарушават изискванията по време на инспекциите.

По-късно Киев съобщи за намерението си да засили военното присъствие в Азовско море и да създаде в региона военно-морска база.

През юли ЕС въведе санкции във връзка с изграждането на Кримския мост по отношение на шест руски компании:  «Стройгазмонтаж-Мост», АО «ВАД», корабостроителният завод «Залив», ПАО «Мостотрест», институтът «Гипростроймост», «Стройгазмонтаж — СГМ Груп».

Санкциите предполагат замразяване на активите, принадлежащи на тези организации в ЕС, а също забрана за физическите и юридически лица, регистрирани в ЕС, да им бъдат предоставяни каквито и да било средства.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;