Министерството на вътрешните работи на Македония на 23 октомври подаде съдебен иск срещу опозиционния журналист Миленко Неделковски.

Както съобщи Отдела за борба с киберпрестъпленията към МВР на Македония, мотив за съдебното преследване на журналиста са неговите постове във Фейсбук, в които той уж заплашвал безопасността на премиера на Македония Зоран Заев и разпространявал кнесофобски материали.

Полицията е изършила обиск в дома на Неделковски и е иззела «предмети, които могат да помогнат в разследването», съобщи  AP Opserver. Журналистът е задържан и отведен полицията за разпит.

«Полицията почука на вратата ми, за да ме задържи без каквото и да е основание…Фашистите от режима на Зоран Заев решиха да арестуват и да унищожават хората на всяка цена.

Нека ме арестуват!

Македония е повече от всички тях взети заедно!

Смърт на фашизма! Свобода на народа!», написа Неделковски в акаунта си във Фейсбук.

Той е един от най-известните критици на подписаното споразумение с Гърция за преименуването на Македония.

В едно от последните си интервюта Неделковски прогнозира слабо гласуване на референдума.

Той критикува честите визити на западни лидери в Скопие с цел да се въздейства върху мнението на македонските избиратели преди референдума.

«Не е възможно да си представим по-глупаво поведение от очакването, че някой ще дойде отвън и ще каже на хората как да гласуват.

Всички тези визити на ръководителите на европейските страни от НАТО — на австрийския канцлер Курц, на канцлера на Германия Меркел, на Могерини от ЕС и на самия генерален секретар на НАТО Столтенберг — имат за цел да покажат, че македонският народ е тъп и не знае кое е добро и кое е лошо за него.

Те все едно ни казват: «ние направихме всичко за вас, но вие не можете да го оцените, затова ние ще ви кажем как да гласувате».

Считам, че македонският народ на 30 септември ще прояви своите най-добри качества и няма да гласува на референдума», заяви Миленко Неделковски преди референдума.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;