Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на всички, които са се почувствали засегнати от негови думи по адрес на майките на деца с увреждания. Това той направи по настояване на Коалиционния съвет — ГЕРБ и Обединени патриоти, който беше свикан по спешност тази сутрин. Това съобщи БНР.

В краткото си изявление Симеонов посочи:

«По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю пред телевизия СКАТ. Мисля, че не е нужно да се аргументирам. Вече го направих няколко пъти за това какво е моето отношение към децата с увреждания и въобще към хората с увреждания, тъй като самият аз съм потърпевш в това отношение в моето семейство и също съм подпомагал с каквито средства ми е възможно на такива хора и деца с увреждания. Още веднъж поднасям своите извинения, по никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било.»

Позицията на «Атака», която осъжда изказването на вицепремиера Валери Симеонов за протестиращите майки на деца с увреждания, че са „кресливи жени“ с „уж болни деца“, остава непроменена и искането за оставката му не е оттеглено. Това заяви зам.-председателят на парламента от „Атака“ Явор Нотев. Той обаче не изключва възможността да има преосмисляне на позицията след извинението на Симеонов от тази сутрин:

«Оценката за думите остава непроменена и на мен ми се струва, че лидерът на «Атака» г-н Сидеров няма да отстъпи в тази оценка. А как точно ще се регулират тези отношения и в каква посока ще продължи партия «Атака» и «Обединени патриоти», сега не мога да коментирам все още, както и голямата коалиция между другото, защото немалко хора разглеждат отношенията като залог за съществуването на голямата коалиция. Не намирам, че това е залогът. Не е «препъни камъка» пред управлението на страната в момента. Не би следвало в период, в който предстои приемането на бюджета.»

По-рано тази сутрин на влизане в сградата на правителството за участие в съвета лидерът на „Атака“ Волен Сидеров каза:

„Отивам да занеса на г-н Борисов за неговия архив как Валери Симеонов предлага да се оттегли от политиката като Доган и смята, че хората искат стабилност без Бойко Борисов. Това е от 2016-2017 г.“

Според лидера на партия «Воля» Веселин Марешки извинението на Валери Симеонов не е достатъчно и той трябва да се оттегли заедно с другия вицепремиер на патриотите Красимир Каракачанов. Пред «Хоризонт» Марешки увери, че не иска оставките им, за да ги замести в управлението.

«И няма да заместваме никой. По-важното е друго — че нас явно са ни подвели с обяснението, че програмата е важна за благоденствието на българския народ. Оказа се, че за Каракачанов и Симеонов са важни техните далавери. Вотът на недоверие показва подкрепа за стабилността в държавата и за това, че тя трябва  да върви напред, да няма хаос, но показа и липсата на доверие в двамата вицепремиери.»

Майките от инициативата «Системата ни убива» не приемат извиненията на вицепремиера Валери Симеонов и ще продължат протестите си с искане на неговата оставка. Една от майките от палатковия лагер до парламента Иванка Николова заяви:

«Не го приемам извинението. Да се махне от там! Ние се борим, дъщеря ми на 38 години вкъщи се крие. Знаете ли как живеем? Ще продължим да протестираме! Ако не там-тука!»

По-рано парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов за изказването му за майките на деца с увреждания. „За“ гласуваха 92 народни представители, „против“ – 122 и „въздържали се“ – 14 .

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;