Русия и Италия продължават да развиват отношенията си въпреки сложните външни условия, каза руският президент Владимир Путин на срещата си с италианския премиер Джузепе Конте в Москва днес, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.
Путин отбеляза, че през последните десетилетия тези отношения са много делови, и в същото време много топли и че това се подкрепя от практически всички политически сили както в Италия, така и в Русия. Той изрази съжаление, че  «Италия бележи известно отстъпление от своите позиции на руския пазар като икономически партньор», но добави, че обемът на търговско-икономическите връзки между двете страни остава висок.
Радваме се да ви видим и да поговорим с вас за сегашното състояние на нашите отношения и да набележим планове за развитието им както в близка, така и в по-далечна перспектива», подчерта руският президент.
Той предаде благодарност на италианската страна за помощта, оказана на руските футболни фенове, пострадали при инцидента в римското метро вчера.

При аварията на ескалатор там пострадаха около 30 души, а в болница са настанени 19. Повечето от тях са руски фенове, гостуващи за мача от европейската шампионска лига между местния отбор на «Рома» и московския ЦСКА.
Италианският премиер също отбеляза, че двете страни успяват да запазят качеството и обема на отношенията си, което е потвърждение за здравината на връзките между тях.

«Виждам като една от задачите на моето посещение още веднъж да проуча и да видя доколко е възможно да развиваме потенциала на нашите връзки и отношения», посочи той. 

Конте покани Путин да посети Италия в най-близко време, като отбеляза, че той дълго не е идвал там.
По-рано днес Конте се срещна и с руския премиер Дмитрий Медведев.
Очаква се днес Путин и Конте да проведат и среща в широк състав с ръководители на водещи италиански компании, а също и да подпишат редица двустранни документи, отбелязва ТАСС.

Тагове: ; ; ;