Според иранския президент Хасан Рохани Саудитска Арабия не би убила известния журналист Джамал Хашоги без американска протекция, съобщи иранската агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс и ТАСС. Това съобщи БТА.
  «Не мисля, че някой би се решил на такова престъпление без подкрепа от САЩ, — пише Рохани в официалния си сайт в интернет. — Никой не може да си представи, че днес, в съвременната епоха, можем да станем свидетели на такова убийство.» 
       

Президентът освен това осъди убийството на Хашоги и призова Турция да проведе «безпристрастно и щателно разследване… на това убийство, което няма прецедент през последните десетилетия».
Протекцията от САЩ позволи на Саудитска Арабия да бомбардира цивилни във войната в Йемен, каза още Рохани.
Шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия са основни съперници в Близкия изток и подкрепят противоположни страни в конфликтите в Сирия и Йемен и различни политически фракции в Ирак и Ливан.

Случаят „Джамал Хашоги“ се коментира едностранно и тенденциозно. В глобалните медии отсъства съществена информация за личността на изчезналия в саудитското консулство в Истанбул. Направи впечатление сдържаният коментар на Путин по случая.

Тръмп също осъди случилото се, но и той бе доста обран в риториката си. Драмата с Хашоги се разигра точно преди ноемврийските избори в САЩ за Конгрес и Сенат. Кой е Джамал Хашоги? Каква е дълбочинната проекция на саудитската драма в Истанбул? Не става ли въпрос за епизод от войната Тръмп-Клинтън и сблъсък на Мохамед бин Салман (престолонаследник) с неговия братовчед Турки ал Фейсал, който е оглавявал 23 години саудитското разузнаване.

На 2 октомври 2018 г. бившият саудитски разузнавач Джамал Хашоги влиза в консулството на Саудитска Арабия.

Няма доказателства, че е напуснал сградата. Незабавно глобалната медийна мрежа, която обслужва „дълбоката държава“ в САЩ, се взриви с обвинения срещу престолонаследника Мохамед бин Салман, който е „поръчал“ саудитския журналист защото пише статии срещу Саудитска Арабия. В действителност Джамал Хашоги десетилетия е работил в разузнавателните служби на Рияд в секторът, който контролира медиите.

Саудитска Арабия притежава 50% от арабските медии в света. Джамал Хашоги, който е свързан със саудитското разузнаване назад във времето, винаги е защитавал режима в Рияд. Доктор Касаб ал Отайби, бивш опозиционер, пише статии против саудитския режим близо 20 години. И до този момент не е убит или репресиран. Касаб ал Отайби заяви: „Не лежах нито в затвора, нито ми бе наложена забрана за пътуване след завръщането ми в кралството. Сега се радвам на абсолютна свобода в кралството“.

Според редица алтернативни англоезични източници в глобалната мрежа Джамал Хашоги е бил в състава на свръхелита на кралството и е високопоставен оперативен служител на саудитското разузнаване. Бил е близък на Осама бин Ладен и е племенник на известния търговец на оръжие, скандалния Аднан Хашоги. На 11 септември 2001 г. в Ню Йорк паднаха двете кули на Световния търговски център, атакувани от 17 саудитски терористи. По данни на същите източници по това време Джамал Хашоги е на втора позиция в разузнаването на Саудитска Арабия.

Пред него е само световно известният и легендарен принц Турки ал Фейсал, който неочаквано напусна своя пост десет дни преди 11 септември 2001 г. Ал Фейсал премина на дипломатическа служба и зае поста последователно на посланик на Саудитска Арабия във Великобритания и САЩ. Той е близък сътрудник на Хилъри Клинтън от времето, когато тя беше държавен секретар.
На 15 февруари 2016 г. в своята предизборна кампания в Южна Каролина бъдещият президент Тръмп обеща, че ако бъде избран, ще разкрие кой наистина е съборил Световния търговски център.

На 20 май 2017 г. новият американски президент посети Саудитска Арабия. На 24 октомври 2017 г. Мохамед бин Салман осъществи своята първа атака срещу саудитските принцове, които гравитират около принц Турки ал Фейсал и се счита, че са били съучастници в събитията от 11 септември 2001 г. Тръмп се отказа от споразумението с Иран. В този период Джамал Хашоги напуска Саудитска Арабия. Като бивш непосредствено контролиращ саудитската медийна империя под ръководството на принц Фейсал ал Турки, Хашоги е приютен от „Вашингтон поуст“. Медията е известна като един от рупорите на „дълбоката държава“ и работи срещу сегашния американския президент.

„Вашингтон поуст“ изпраща Джамал Хашоги в Турция. Далеч от САЩ. Джамал Хашоги е неудобен за Хилъри Клинтън и принц Турки ал Фейсал, защото знае прекалено много детайли около драмата на 11 септември. Но неговата смърт може да се превърне в директен удар срещу Тръмп и неговия съюзник в Рияд, престолонаследника Мохамед бин Салман.

Идеята е американският президент да бъде принуден да атакува принц Мохамед бин Салман. Това би довело до катастрофално нарастване на цената на петрола и отменяне на огромната оръжейна сделка между Вашингтон и Рияд. Ако това се случи, ще бъде сринат американският фондов пазар точно преди изборите през ноември 2018 г. в САЩ.

Тази версия и детайли за събитията в саудитското консулство в Истанбул дават допълнителна светлина за сдържаните коментари на Тръмп и Путин по случая.
На снимката: Хилари Клинтън и принц Турки ал Фейсал.

Боян Чуков

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;