Главата на европейската дипломация Федерика Могерини обяви Черно море за «европейско».

«Позволете ми да припомня, че Черно море — това е европейско море, ние не искаме да ставаме очевидци на поредното военно засилване в нашия най-близък регион», заяви тя в речта си в Европарламента.

В края на септември министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обърна внимание върху друго изавление на Могерини за това, че Балканите — това е територия на Европейския съюз и други места там няма.

Лавров отбеляза, че подобни «великодържавни изявления» не правят чест на Европейския съюз.

През октомври генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви след заседанието на комисията НАТО-Грузия, че страните от военния блок са изразали тревога от засилването на военното присъствие на Русия в Черно море.

През юли официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че Москва разглежда международните учения Sea Breeze — 2018 с участието на Украйна и САЩ като опит да дестабилизират ситуацията в Черно море.

Тя отбеляза, че отговорността за възможните негативни послествия ще се стовари върху тези страни, които въвличат Украйна в опасни «игри с огъня» и постоянно обвиняват Русия за това, че тя заплашва регионалната стабилност.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;