Патриарх Вартоломей направи това, което нямаше право да прави, — така коментира въпроса за предоставянето на автокефалия на «украинската православна църква» Черногорско-приморският митрополит Антилохий.

Според него, само Съборът мъже да взема подобни решения.

«Констанинополският патриарх имаше такова право, някога той имаше епархии на Балканите.

Но за да се отмени сега решението за Московската патриаршия, взето преди 300 години — такова нещо се случва за първи път.

Константинополската патриаршия заема първо място в православния свят. Но Патриархът не е Папа.

Константинопол винаги ни е учил да не признаваме Папата, възможно ли е той да е забравил за това?

Църквата в Украйна е мъченическа. Страната се управлява от бандеровци. Бандера беше син на униат, той беше фашист», припомни митрополитът.

«Бжежински след падането на Берлинската стена каза: сега остава на унищожим само православието. Борбата срещу православието започна. Много ми е жал, че Константинопол не забелязва това».

Амтилохий също коментира ситуацията в Черна гора.

По-рано Сръбската православна църква получи поредните заплахи от албанското малцинство.

То настоява да се разруши църквата Света Троица в планината Румия, настояват, че светинята е построена на място, в което от векове са живели само албанци-мюсюлмани.

«Турците са разуршили тази църква през 1671 година. Народът искаше да тя бъде възстановена и това се случи. Тези, които искат да я разуршат — продължават делото на окупатора».

Според митрополита, това е поредният случай на опити да се създаде Велика Албания, най-яркият пример от това е Косово.

«Това място наистана е част от Велика Албания от времето на Мусолини, както и Косово.

Виждаме как тези идеи се възраждат. Ако се стигне до разделяне на територии, патриаршията в Печ, Грачаница, Призрен — всичко това ще отиде при разбойниците. Същото се случва и в Черна гора. Прешево и Буяновац от Сърбия искат да ги присъединят към Велика Албания, както при Мусолини. Това е много опасно».

Амтилохий допълни за влизането на Черна гора в НАТО, въпреки масовите протести на гражданите.

«Представете си: НАТО извърши престъпление, невиждано в историята, прикривайки се зад правата на човека. Без обявяването на война, без санкциите на ООН бомбрадира Сърбия и в Черна гора като част от Югославия.

Сега ние станахме членове на тази организация, на международна престъпна организация, която в Близкия Изток унищожава следите от християнството там, където то е родено, където християните за първи път са наречени християни».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;