Правителството на Великобритания не разполага с доказателства за намесата на други държави, в това число на Русия, в демократичните процеси в страната.
За това свидетелства официалният отговор на кабинета на министрите в доклада на Комитета по цифрови технологии, култура, спорт и СМИ на Великобритания под името «Фалшиви новини», част от който е посветена на «руското влияние в политическите кампании».
правителството се казва, че през ноември 2017 година премиерът Тереза Мей е обвинила руската държава в «дългосрочна кампания за кибершпионаж и намеса».
«Искаме да подчертаем, че правителството не е видяло доказателства за успешното използване на дезинформация от страна на чуждестранни политически сили, в това число на Русия, за влияние върху британските демократични процеси.
Но ние не се отпускаме, правителството  заедно с партньорите активно работи за формирането на твърда политика за решаването на този проблем», се отбелязва в изявлението.
В края на юли властите на Британия пуснаха доклад с призив да се сплотят в борбата срещу
«руското влияние».
В частност, в документа се посочва, че руски СМИ уж са оказали «значително» влияние върху решението на британците да гласуват на общонационалния референдум през юни 2016 година за излизане от Европейския съюз.
Както заявиха в Туитър, компаниите нямат доказателства за «руска намеса» в референдума за брекзита.
YouТube също съобщи за липса на данни за «намеса».
Руските офиални лица нееднократно опровергават обвиненията за опити за намеса в предизборните кампании и референдуми в други държави.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;