23 октомври 2018-Нюз Фронт.

Настоятелят на Успенския храм в американския град Блуфилд свещенник Марк Тайсън напусна Константинополския Патриархат в знак на протест срещу действията му в Украйна.

 

 

За това съобщава Интерфакс позовавайки се на писмо, което е изпратил отец Марк към управляващия архиерей.

Отбелязва, че той е приел решение да премине към Руската православна църква зад граница ( РПЦ), демонстрирайки по такъв начин солидарност с каноничната православна църква на Украйна.

 

» Преди няколко дни патриархът, когото аз преданно и молитвено почитах в продължение на повече от две десетилетия, предприе безпрецедентна стъпка по възстановяването на каноничния статус на метежната банда лишена от сан и дискредитираните свещенослужители в Украйна»,- се казва в посланието.

 

Както пише в писмото си свещенникът, «аморалните и неканонични действия на патриарх Варталомей в Украйна» вече са довели до насилие по отношение на каноничната църква.

Според мнението на свещенника, подобни неща ще се случват там все по-често и по-активно.

 

Отец Марк добавя, че смята случващото се за » църковна гражданска война», която е одобрил самият Варталомей.

 

» Новата и независима » църква», която той е създал, се състои от идолопоклонници. Те не се покланят на Светата Троица, а на лъжлив Бог с името » свободна Украйна»- добавя свещенника.

 

Според думите на свещенника, той оставя Константинополската църква, отслужвайки в нея последната си литургия.

 

» Реших просто, но твърдо, да отмина и да се обединя в общение със страдащата украинска църква, която е маргинализирана от непонятните действия на патриарх Вартоломей».

 

По- рано от Руската Православна Църква заявиха, че Константинополския патриархат е длъжен да се извини за нанасяне на вреда на световното православие и да се върне на пътя на диалога. Въпреки това патриарх Вартоломей подчерта, че не смята да отстъпва от позицията си.

По-рано станаха известни връзките на патриарх Вартоломей със структурите на ЦРУ, което обяснява до голяма степен действията му.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;