22 октомври 2018-Нюз Фронт.

Всичко просто е гениално. Навремето имаше един виц, който не е виц- американците инвеститрали космическа сума за създаването на писалка, която да пише в космоса без да се разтича. Руснаците- пишат с молив. Конкретния случай, който ще разгледаме е свързан именно с това как се постигат цели и как се прави изхвърляне с много пари. Разликите в манталитета на Изтока и Запада.

Много бяха онези, които приветсваха идването на Доналд Тръмп, надявайки се, че това ще доведе, до изпълняване на предизборното му обещание за подобряване на отношенията между Русия и САЩ и разреждане на световното напрежение. Надеждите не се оправдаха.

 

И Слава Богу, че никъде не му дават да прави нещо!

Работата е там, че Тръмп дойде на вълната на искането на определена част от американското общество, недоволна от положението на нещата. В САЩ има много ефективен частен бизнес и просто потресаващо чудовищно корумпиран държавен апарат.

И така, чисто за сравнение. Мостът от Сан- Франциско до Окланд, който е с дължина 3,5 километра, се строи 11 години. Стойността на строежа ( както обикновено) се увеличава в двадесет и пет пъти от първаночалната база и съставя над  $ 6,5 милиарда.

А сега да погледнем Керченския мост. Дължината е 19 километра. Строителството на мостта започна в началото на май 2015 година, а пътната част ще приключи вече през 2018 година.

Прогнозираната стойност на Керченския мост съставя от $1,5 млрд. до $3 млрд. И това при положение, че не само е пет пъти по-голям, но и доста по-сложен по условията за изпълнение и въвеждане в експлоатация.

 

И така е във всичко. Те искаха да направят изтребител пето поколение за  $150 млрд., а похарчиха  $1 трлн.,

и Конгреса и Пентагона, всеки път послушно утвърждават сметата по увеличаването на бюджета на Проекта.

Русия за изтребителя си похарчи около  $6 млрд. Да, можем да вземем впредвид, че в руската военна промишленост  за един долар се правят в 6 пъти повече изделия, отколкото за долар в САЩ, тъй като разходите в Русия по изготвяне, заплати и прочие са по-ниски.

Но даже ако е така, да умножим  6*6, прави , $36 млрд., но не и трилион. Ето защо, с военния си бюджет от 70 милиарда долара ( десет пъти по-малко от този на САЩ) Русия успява да постигне през 2014 ядрен паритет с САЩ и да излезе напред, и това даже след «благословените» 90-е, когато за парите на държавния департамент на САЩ, под техен контрол се режат руски ракети и самолети на метал.

Сега, за 80 % от руските стратегически ядрени сили на мобилно и подводно базиране въоръжени с ракети ново поколение руснаците имат — «Сармат», «Воевода», «Тополь», «Ярс». А американците нямат нищо ново.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;