WiWo: Китай не заменит Европе Америку — ему чужды европейские ценности

По време на откриването на срещата «Азия-Европа» в четвъртък в Брюксел, Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини заяви, че «Тази среща не се провежда срещу когото и да било», пише Wirtschaftswoche.
Но, както става повече от очевидно, срещата между лидерите на страните от ЕС и Азия изпраща явен сигнал срещу политиката на Доналд Тръмп «Америка над всичко».
Според Меркел: «Тук са се събрали страните от Европа и Азия, които искат основана на ясни правила световна търговия и които се придържат към принципите на мултилатерализма».
Можем смело да добавим: «…и които не се придържат към Тръмп», отбелязва изданието.
Публикуваните преди срещата на сайта на Еврокомисията графически статистичеки данни също носеха недвусмислено антиамериканско послание, се казва в статията на
 Wirtschaftswoche.
Според тези данни, търговският оборот между ЕС и страните от Азия (включително Китай, Япония, Южна Корея, а също Австралия, Русия, Индия и страните от Юго-Източна Азия) се оказа значително по-обемен от оборота между ЕС и Северна Америка.
«Може да минем и без Тръмп» — това е краткият смисъл на статистиката.
ЕС иска да хармонизира търговските пътища, граничния контрол и митническите правила, в това интересите на Брюксел и азиатските страни са еднакви.
Планира се изграждането на китайския «Новия път на коприната» чрез формата многостранна търговия, информира изданието.
Авторът предупреждава, че представата на китайските власти за мултилатерализма рязко се различава от представат на европейските.
Пекин действа в парадигмата на своите национални интереси и ЕС никога не бива да забравя това.
Затова Брюксел не бива да се надява, че ще успее да създаде с азиатските партньори
същото ценностно пространство, което имаше някога с Вашингтон.
Авторът прави извода, че прекаленото сближаване на Европа с Поднебесната в търсене на замяна на «тръмпизираната» Америка, по-скоро ще засили не мултилатерализма, а пекинските амбиции за световно господство.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.wiwo.de/futureboard/asem-gipfel-china-ist-kein-ersatz-fuer-trump/23208866.html

Тагове: ; ; ; ;