Вицепремиерът Валери Симеонов не вижда причини да подава оставка и продължава да стои зад думите си. Симеонов коментира темата, след като разговаря с представители на работодателските организации в сградата на Министерския съвет. Според работодателите поредното искане за оставка е „абсолютно нелегитимно и под натиска на улицата“. Това съобщи Българското национално радио.

Работодателите защитиха Симеонов. Евгений Иванов от КРИБ обясни, че бизнесът трудно ще преглътне поредна оставка в правителството, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. Самият вицепремиер Валери Симеонов обясни, че всеки може да иска оставки, но политическото решение за това той да се оттегли, може да вземе единствено политическият съвет на управляващата коалиция ГЕРБ–ОП:

«Аз съм на тази длъжност не по свое желание. Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. С други думи, още по-конкретно да ви кажа, става въпрос за мнението на господин Бойко Борисов, това е господин Красимир Каракачанов и господин Волен Сидеров, когато те поискат оставката ми, аз ще я подам по политически причини».

Симеонов каза още, че не вижда причини да подава оставка по лични съображения:

«Просто защото няма за какво. Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли – не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи, категорично».

Вицепремиерът не се притеснява от протеста на майките на деца с увреждания, които ще се съберат пред МС:

«Протестите на БСП не ме притесняват. Нормално е политическа партия, сила, опозиционна сила да иска оставка, това е съвсем нормално. Нека да си ги съберат, да си ги карат с рейсове от различните градове“, каза още той.

Междувременно председателят на парламентарната група «Обединени патриоти» Волен Сидеров  настоя за незабавно свикване на Коалиционния съвет още до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с «недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер»:
«В 21 век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние», добавя Сидеров.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;