Председателят на парламентарната група на «Обединени патриоти» Волен Сидеров настоя за незабавно свикване на Коалиционния съвет още до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с «недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер заради недопустимите обиди към хора с увреждания».

Това съобщи Българското национално радио.

В декларация партия «Атака» обявява, че сваля политическото си доверие от Валери Симеонов и настоява да бъде предложен друг представител на Обединените патриоти за вицепремиер.

«В 21-ви век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние», добавя Сидеров.

Вицепремиерът Валери Симеонов не вижда причини да подава оставка и продължава да стои зад думите си. Симеонов коментира темата, след като разговаря с представители на работодателските организации в сградата на Министерския съвет. Според работодателите поредното искане за оставка е „абсолютно нелегитимно и под натиска на улицата“.

Симеонов каза още, че не вижда причини да подава оставка по лични съображения:

«Просто защото няма за какво. Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли – не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи, категорично».

Вицепремиерът не се притеснява от протеста на майките на деца с увреждания, които ще се съберат пред МС:

«Протестите на БСП не ме притесняват. Нормално е политическа партия, сила, опозиционна сила да иска оставка, това е съвсем нормално. Нека да си ги съберат, да си ги карат с рейсове от различните градове», каза още той.

Работодателите защитиха Симеонов. Евгений Иванов от КРИБ обясни, че бизнесът трудно ще преглътне поредна оставка в правителството, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. Самият вицепремиер Валери Симеонов обясни, че всеки може да иска оставки, но политическото решение за това той да се оттегли, може да вземе единствено политическият съвет на управляващата коалиция ГЕРБ–ОП:

«Аз съм на тази длъжност не по свое желание. Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. С други думи, още по-конкретно да ви кажа, става въпрос за мнението на господин Бойко Борисов, това е господин Красимир Каракачанов и господин Волен Сидеров, когато те поискат оставката ми, аз ще я подам по политически причини».

Тагове: ; ; ; ;