Помощникът на държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл нарече Беларус надежден бастион срещу руския неоимпериализъм.

Това той завии по време на речта си на мероприятието «Защита на рубежите на свободата. Остраняване на сивата зона».

За това съобщава белоруската агенция «БелаПАН».

Ако говорим за Украйна и Грузия, то векторите на политическите елити са достатъчно ясни, а Беларус е относително нов член в списъка: «Днес националният суверенитет и териториалната цялост на граничните държави, такива като Украйна, Грузия и дори Баларус, са този надежден бастион, който ни защитава от руския неоимпериализъм».

Съединените щати ще се борят за влияние в региона чрез дипломатически и икономически средства. Вашингтон вярва, че Китай е главният съперник в региона, освен Русия.

Мичъл открито призова Съединените щати да се борят за «независимостта» на страните от Централна и Източна Европа. Вашингтон ще предложи своята «помощ» в замяна на това, че държавите ще откажат да си сътрудничат с техните противници.

Не е трудно да се стигне до извода, че в такава ситуация се подставят под удара руско-белоруските отношения.

«Съюзниците на САЩ трябва да застанат срещу «Северен поток-2» или да подкрепят ядрените сделки, при които Русия получава някакво предимство в региона, а за «защита» от Русия на страните им се предлага да влязат в НАТО.

 

Тагове: ; ; ;