Германските войници няма да могат да комуникират с представители на германския парламент. Това беше официално им беше забранено от министъра на отбраната на страната Урсула фон дер Лиайен, съобщава вестника Welt am Sonntag.

Медиите се позовават на таен документ на парламентарната служба на Министерството на отбраната, който е изпратен на служителите в отдела по електронна поща.

Тя съдържа изискването да се докладва за всички видове «искания за комуникация с парламента» в съответния отдел на ведомството.

Задължението е включено във вътрешните разпоредби на Министерството на отбраната.

За да участват в преговори депутати, които могат да се отнасят до официални дела, «по принцип трябва да получите съгласието на отговорния държавен секретар», се казва в документа.

Това важи не само за служителите в министерството, но и за «нископоставени служители и длъжностни лица», което означава, че нито войници, нито служители на отбраната трябва да комуникират с депутати без разрешение, отбелязва Welt am Sonntag.

Парламентарната опозиция се противопостави на решението на министъра и критикува зависимостта на отдела от страна на консултантите.

Тагове: ; ; ; ;